top of page
hålla händer

Bröllopslekar

Bröllopslekar under festen är ett sätt att hålla stämningen uppe under hela kvällen och kan vara både kul och uppskattat för både brudparet och bröllopsgästerna. Här hittar du massor av roliga lekar som passar på bröllopsfesten.

Bröllopsfest

ALLÉ AV GÄSTER

När brudparet anländer till bröllopsfesten kan gästerna stå brevid varandra och bilda en lång båge med armarna. Brudparet får springa igenom under armarna samtidigt som vissa gäster slänger ris, serpentiner och blåser såpbubblor.

brudens näsa.jpg

HITTA BRUDENS NÄSA

Brudgummen ska hitta sin brud. Låt fem damer plus bruden ställa sig på rad, sedan ska brudgummen med förbundna ögon lista ut vilken näsa som tillhör hans fru med sina händer.

Dekorerad Layered Cake

TAPPA TÅRTAN

När kaffe och bröllopstårta ska serveras kan man ha gjort en "rakskumstårta" och låta någon komma in med tårtan och råka snubbla och tappa tårtan. Garanterat förskräckna miner och skrik! Sedan ska den "riktiga" tårtan göra entré utan strul naturligtvis. Kul spex från brudparets sida.

frågesport.jpg

FRÅGESPORT

Dela upp gästerna i olika lag och låt de svara på frågor om brudparet. Kör frågesporten i en paus eller i väntan på att brudparet ska anlända till festen. När det är dags för de rätta svaren kallas brudparet fram för att få svara på frågorna. Det lag som vinner får en flaska bubbel.

galna timmen.jpg

GALNA TIMMEN

Gör som den venezeulanska traditionen "hora loca" (galna timmen). När festen börjar mattas av tar kompisarna/släktingar fram roliga hattar, peruker, serpentiner, clownnäsor och låt alla som vill klä ut sig. Samtidigt sätts festlig sambamusik på i högtalarna, vilket ju kan varieras efter behag. Festen får ny energi minst en timme till!

Bröllopsfest

DANSBATTLE

Låt tärnor och bestman med kompisar tävla om grymma moves på dansgolvet. Det här kräver en del förberedelse och oblyga vänner. Fråga dem snällt någon månad innan festen om de vill ställa upp för er skull. En given succé hos övriga gäster när de får stampa takten och ­jubla. Det lag som river ner mest hurrarop och visslingar vinner, toastmaster/madame är domare.

Photo Booth Van

BIKT-KAMERA

I takt med att realityshowerna har flyttat in stugorna, har vi blivit vana vid att deltagare pratar direkt till en kamera om sina känslor. Låt bröllopsgästerna få dela med sig av sitt bästa minne med brudparet, berätta hur de lärde känna dem, en lyckönskning till brudparet eller liknande.

 

Detta kommer garanterat bli roligt material för brudparet att titta igenom efter bröllopet, och klipps med fördel ihop till en rolig liten film med guldkornen efteråt.

Nyckel till framgång

MAMMAS POJKE

Dela ut 5-6 nycklar till lika många killar i brudens ålder (ej släktingar). Ge också en nyckel till brudgummens mamma. Detta får ju brudparet förstås inte se. Under middagen så ställer sig någon upp och säger till brudparet att :


"Nu har ni varandra och ni har ju förstås även haft liv före. Så nu är det dags att lämna det gamla livet och därför så får vi be varje kille som haft en nyckel till brudens hem ställa sig upp och lämna tillbaka dessa."

 

Bruden sjunker förstås igenom bordet. Sedan är det brudgummens tur:
"Alla tjejer som har en nyckel till brudgummens hem, lämna tillbaka dessa nu!"

 

Då ställer sig bara mamman upp vilket kommer leda till skratt! Nu är det bevisat vem som tagit hand om honom även när han ej bor hemma längre., haha.

Händer som håller ballonger

RIS & PANG

När brudparet anländer till festlokalen kan gästerna stå på rad med uppblåsta ballonger med ris inuti. Det blir en tunnel med risregn och en massa "pangande" när brudparet går igenom. Se till att den ena gästen har en ballong och den andra en nål.

Handen når ut

ENDAST EN HAND

En lek där brudparet får utmana sina föräldrar (kan ju också vara syskonpar, två vänner osv). De får bara använda en hand var, så i varje par får alltså bara två händer användas och så får de olika utmaningar att göra. Den första är att skala ett äpple och då håller t ex brudgummen i äpplet och bruden i skalaren. Samma för motståndarparet. Andra utmaningen kan vara att öppna ett kinderägg och bygga ihop figuren som är inuti.

Image by Xavi Cabrera

LEGOLEKEN

Brudparet sitter med ryggarna mot varandra. Brudgummen får en liten staty av lego. Bruden får samma bitar och brudgummen måste berätta hur hon ska bygga ihop den så att den ser likadan ut som hans. TIPS: En variant av denna är att bygga ihop figuren med 5-6 bitar och ge partnern 3 gånger så många och inte alls lika form, men däremot ska de givetvis tro att de har samma bitar. Underhållande för de som ser på. Frustrerande för brudparet tills man efter en stund avbryter och avslöjar sanningen.

LAPP UNDER STOLEN.jpg

LAPP UNDER STOLEN

Värdparet sätter lappar under allas stolar. Varje lapp har ett uppdrag. Uppdraget ska utföras under kvällen. Uppdraget kan antingen vara något helt individuellt eller kopplas ihop med flera andra uppdrag. Tex. "stäm upp i en snapsvisa", "ställ dig upp efter brudens fars tal och beröm honom hjärtligt", "när någon ropar - en blå elefant - spring och göm dig bakom gardinen". Skapar skratt och spänning bland gästerna!

Man med blomma i munnen

PRATA MED MUNNEN FULL

Brudparet stoppar i sig marshmallows, en i taget, varje bit ska vara kvar i munnen och inte sväljas! Efter varje marshmallow som stoppas in ska bruden och brudgummen säga "Det är jag som bestämmer". Den som kan få fram meningen med flest godisbitar i munnen vinner, och blir den mest dominerande i äktenskapet, enligt lekledaren. Garanterat roligt för alla!

sönderriven-ballong-och-pil.jpg

KONSTVERK MED DARTPILAR

För de lite konstnärligare paren och gästerna, överväg att anordna en tavla som målas med dartpilar! Hur ska detta gå till då? 

Jo det kan vara lite krångligt att anordna men är väl värt det. Sätt upp ett stort lakan på lämplig plats eller om du kan fixa fram en stor canvas. Sätt sedan fast ballonger som har färg i sig. Sen ska gästerna på ett säkert avstånd försöka pricka ballongen med sina dartpilar. 

GÄSTERNAS GEMENSAMMA NÄMNARE.jpg

GEMENSAMMA NÄMNARE

Brudparet står med ryggen mot projektorduken så att de inte kan se vad som står. På duken projiceras ett påstående. De gäster som tycker sig passa in på påståendet ställer sig upp. Nu ska brudparet tillsammans försöka komma på den gemensamma nämnaren, dvs vilket påstående som står på duken bakom deras ryggar, baserat på vilka gäster som ställt sig upp.

Beroende på hur svåra påståenden man skriver kan det vara bra att ha tänkt ut några ledtrådar i förväg då det i vissa fall kan bli lite väl svårt att komma på rätt svar.

presenter

VANDRANDE PAKET

En annan typisk bröllopslek är det vandrande paketet. Den går ut på att man i ett stort inslaget paket packat flera mindre och mindre paket, som en rysk docka, och på varje paket fäst en instruktion om vem som ska ha paketet. I slutändan når paketet brudparet, om allt går som man tänkt sig. Det är inte så krångligt som det låter! Den som arrangerat leken reser sig upp och säger något i stil med att "jag skulle vilja överlämna en present till den vackra tärnan", varpå paketet överlämnas henne. Tärnan öppnar paketet, och finner i detta ett mindre paket, där det står att hon skall lämna det vidare till herren med den stiligaste mustaschen. När herren med den stiligaste mustaschen öppnar paketet finner han att han i sin tur skall lämna det vidare till damen med den kortaste kjolen o.s.v. I slutändan skall paketet överlämnas till det vackraste paret, det vill säga brudparet! Det underlättar om den första personen som får paketet är invigd i leken, annars kanske denne säger "Tack, jag öppnar det när jag kommer hem", och det vore ju inte så lyckat.

servetter

SERVETTLEKEN

Alla gäster skall ha sin servett redo och vifta med som svar på de frågor som ställs. Förslag på frågor: "Vem lekte med brugummen som liten?" "Vem har gått i samma skola som bruden?" "Vem har åkt på semester med brudgummen?" "Vilka är släkt med bruden"? "Sista frågan, Vilka vill önska brudparet lycka till?"

Photobooth Kiss

TOALETTLEKEN

Ta efter en fin dansk tradition som spex på bröllopet. Varje gång bruden går på toaletten eller av annan anledning lämnar rummet ger sig alla tjejer på festen av för att ge brudgummen en puss på kinden, detsamma sker för bruden om brudgummen går. Ger klart positiva reaktioner, och gästerna får röra på sig lite emellanåt.

brudbukett

KIDNAPPA BRUDEN

Röva bort bruden mitt under festen och låt brudgummen lösa olika uppgifter för att få tillbaka sin brud.

Livsfotografier

ROLIGT GALLERI

Leta reda på roliga kort av brudparet som små, tonåringar eller vuxna. Korten förstoras och hängs upp på lämpligt ställe i festlokalen till allmän beskådan.

festlekar_bröllop.jpg

SKOLEKEN

En traditionell bröllopslek där brudgummen och bruden byter en sko med varandra och sedan läser någon (t ex toastmaster) upp ett antal påståenden, t ex "Vem städar mest hemma?". Då ska brudparet hålla upp dens sko som de tycker städar mest hemma. Brudparet sitter med ryggarna mot varandra och ser alltså inte vilken sko den andra håller upp. En lek som lockar till många skratt.

bingo.png

PRICKA IN BRICKAN

Alla gäster får en bingobricka där varje nummer representerar olika händelser (alla får olika), till exempel ”Brudparet pussas”, ”Du smakar av bordsgrannens mat”, ”Du dansar med brudens mor”. Stämningen tätnar när alla jobbar på att få bingo innan kvällen är slut. Garanterad skrattfest!

harry-potter-hatten.jpg

TANKEHATTEN

Alla som läst eller sett Harry Potter känner antagligen till ”Sorteringshatten” – den gamla häxhatten som sätts på varje ny Hogwarts-elev för att sedan kontemplera högt och dela in barnen i elevhemmen. Denna lek fungerar på ett snarlikt sätt! Skaffa fram en gammal hatt, som ”läser tankar”. Spela in små korta ljudklipp från utvalda gäster i förväg, som spelas upp för alla när respektive person får på sig hatten. Det kan vara en person som jobbar med mat som ”funderar” över valet av mat, någon partyglad person som undrar när festen drar igång, och så vidare. Här gäller det dock att brudparet tar det med en nypa salt!

Bröllopsfest

ÖVERASKNINGSLEKEN

En lek som kan användas för att välja de 12 personer (eller par) som skall överraska brudparet varje månad:
Ett antal personer sitter på varsin stol och ombeds hämta någon som stämmer in på en viss beskrivning eller ett visst påstående. I varje omgång tas en stol bort och personen som kommer sist tillbaka blir utan. När man åker ut får man ett av uppdragen/överraskningarna och en månad att utföra det i.

 

Beskrivningarna kan till exempel vara

  • Hämta någon som har slips.

  • Hämta en man som är kortare/längre än brudgummen.

  • Hämta någon som har barnbarn.

  • Hämta någon som är student.

brudgummens ben.jpg

HITTA BRUDGUMMENS BEN

Bruden ska med förbundna ögon hitta brudgummens ben. Bind för brudens ögon med en sjal. Ta fram fem herrar plus brudgummen och be dem ställa sig på stolar med sina byxben uppdragna. Bruden ska sedan känna sig fram vilka ben som tillhör brudgummen.

rita.jpg

PORTRÄTTEN

Dela på ett A4-papper och lägg det under tallriken tillsammans med en blyertspenna. Efter middagen får bröllopsgästerna rita av den de sitter mittemot. De får skriva vem som ritat och vem de ritat av. Ha sedan någon som går runt och fotograferar alla. Det är garanterat så att alla börjar prata med varandra och det lockar fram många skratt.

Kul minne att sätta i bröllopsalbumet sedan med teckningen brevid den riktiga bilden.

Måla

KONSTVERKET

Skapa en tavla till brudparet. Låt gästerna göra en tavla till brudparet under fördrinken! Lägg ut ansvaret för detta på ett par kompisar. Be dem inhandla en stor tavelduk, färger (vattenlösliga), förkläden och penslar. Under fördrinken berättar de att alla bör bidra med sin tolkning av något, t ex livets väg, kärlek, brudparet. Detta blir sedan en personlig tavla som brudparet får som minne av sin stora dag.

brud och brudgum

PUSSLEKEN

Bruden och två väninnor ställer sig bakom ett lakan. Lakanet skall ha tre stora hål i ansiktshöjd. Brudgummen skall nu hitta sin brud genom att pussa alla tre genom hålen. Men i förväg har tre manliga gäster övertalats att ställa upp i hemlighet. Givetvis bör deras läppar målas med ett läppstift. Efter att ha pussat alla tre (manliga) munnarna måste brudgummen välja en av dem som han tror är sin brud. När skynket tas bort garanteras ett stort jubel.

Rabatter för musiklärare

MUSIKTÄVLING

De flesta tycker om musik, så varför inte arrangera en musiktävling?! Musiklekar brukar vara populära bland både gamla och unga! Dela in gästerna i lag, och ge varje lag en lapp med förskrivet lagnamn. Spela upp de tio första sekunderna av ett antal kända låtar, och under tiden skriver lagen ner på lappen vad varje låt heter och/eller vem som sjunger låten. Ni spelar upp låt för låt, och svaren skrivs ner. Det lag som får flest rätt när lapparna samlats in och rättats vinner något, t ex en varsin chokladask eller något annat.

Bröllopsmottagning

FISKEDAMM MED ANEKDOTER

Arrangera en fiskdamm, där varje ”godispåse” innehåller en liten sak som brudparet eller utvalda gäster får berätta om och förklara innebörden. Om det är en gäst som får berätta bör det vara en sak kopplad till hens relation till brudparet, om det är brudparet kan det vara något som har med en gäst att göra. Det kan bli både känslosamt och komiskt!

Mrs. Bride, Mr. Groom

GEMENSAM NÄMNARE

Leken går ut på att brudparet skall gissa den gemensamma nämnaren mellan ett antal gäster. Alla gäster får en lista med påståenden, som brudparet inte får se. Lekledaren ber alla gäster på vilka påstående nr 1 stämmer in på att ställa sig upp och låter sedan brudparet gissa vad påståendet är. När det blir för svårt ger lekledaren eller gästerna ledtrådar.

Påståendena kan till exempel vara:

  •  Jag är en kvinna.

  •  Jag har en tatuering.

  •  Jag har gjort lumpen.

  •  Jag har en hund.

  •  Jag har barn.

Dans på bröllop

DANSBINGO

En annorlunda och kul lek som även kommer få gästerna att släppa loss och kanske lära känna de gäster de inte känner sen innan lite bättre. Leken går till som så att ett brev tejpas fast under varje gästs stol. I brevet finns en siffra på en klisterlapp samt en bingobricka. Klisterlappen med siffran får inte visas för någon utan sätts fast under skon. Nu så är det dags för dans och att bjuda upp någon. Efter avslutad dans får ni be er danspartner att lyfta på foten och visa er sin siffra på klisterlappen. Finns detta nummer med på er bingobricka är det bara att kryssa över. Den som får en hel rad först vinner. En rolig och lite utmanande lek! Den som vinner kan ju få något spexigt pris eller likande!

bottom of page