Gratis jullekar

Sällskapslekar kan liva upp en fest eller annan tillställning.

Att leka lite bryter isen och lockar till många skratt.

Kärleks kärlek

Kär-leken

Alla sitter på en varsin stol i en ring, förutom en person. Denna ska försöka få en stol genom att förklara sin kärlek till någon i ringen. Om personen som sitter då börjar skratta måste den ge upp sin stol, om inte får den kärlekskranke gå vidare till nästa. 100 procent risk för skratt!

blockchoklad.jpg

Vant-ätande

Tillbehör: Block-choklad, mössa, halsduk, vantar, tärning, kniv, gaffel.
Alla sitter i en ring, med ett fat blockchoklad i mitten. En börjar med att slå en tärning, sedan är det nästas tur, osv, ända tills någon får en sexa. Då får han ta på mössa, vantar och halsduk och börja äta chokladen med kniv och gaffel. Under tiden fortsätter man att slå tärningen, och när någon får en sexa är det dennes tur att rycka till sig mössa, vantar, halsduk och börja äta tills han blir avbruten av nästa sexa.

Galenpanna.webp

Galenpanna

1. Du behöver papper, penna och tejp.
2. Skriv en kändis eller någon alla vet om på en lapp. Tejpa den i pannan på personen till höger om dig.
3. Nu ska alla med ja och nej-frågor lista ut vem man är. Man får ställa en fråga åt gången.
4. Försten vinner.

OBS! Du får bara gissa på personer tre gånger, sedan åker du ut.

Kinesiska viskleken.webp

Kinesiska viskleken

Denna lek är exakt som viskleken men med papper och penna! Gör så här: Riv lagom stora lappar och dela ut pennor till alla. Alla ska ha lika många lappar som det är personer i rummet, det vill säga är ni sex personer ska alla ha sex lappar var. Ställ klockan på två minuter. Nu ska alla rita något på en lapp. När två minuter har gått börjar stressen. Alla visar sin teckning till den som sitter till vänster om en. Man håller upp teckningen i prick tio sekunder. Sedan ställs klockan på 30 sekunder och nu ska man rita av den teckning man sett på en ny lapp. När 30 sekunder har gått lägger man ner lappen, tar en ny och så får man återigen titta på teckningen som den till vänster håller upp. När man har gått hela laget runt och alla har ritat alla teckningar är leken slut. Då visar man upp originalteckningarna och lägger dem efter varandra så att man ser hur teckningen blivit allt eftersom folk har målat av bilden ur minnet.

Liten mus

Musen eller “pip!”

Lägg en hög nötter (och / eller russin och mandlar) på bordet. En person vänder ryggen till, de andra bestämmer vilken nöt som är “musen”. Den som spelar vänder sig om och plockar sedan nötter tills dess den tar “musen”, då ropar alla andra “pip!”. Antingen tävlar man och räknar ihop hur många nötter man tagit och lägger tillbaka dem. Den som fått flest nötter efter flera omgångar vinner! Eller, särskilt om man spelar med mindre barn, kan man istället för att räkna och tävla, spela med russin och mandlar och helt enkelt låta den som spelar äta upp alla russin/mandlar som inte är möss!

Högen av apelsiner

Apelsinförflyttning

Den här leken är i all sin enkelhet hejdlöst rolig. Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en apelsin som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast apelsinen mellan hakan och halsen och lämna över den till nästa persons haka/hals. Om apelsinen trillar i golvet straffas laget med att apelsinen får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig.

 

jullek.jpg

Uppdrag under tallriken

Alla får var sitt uppdrag, till exempel under tallriken vid måltiden.

Uppdragen ska vara lite annorlunda, som "torka din bordsgranne om munnen då och då", "ta mat från din bordsgrannes tallrik då och då", "avbryt och berätta om din semester ofta", "rapa högt och ljudligt", "säg att det här var det värsta du ätit", "skåla för sommaren ofta" "kommentera en och samma tavla då och då", "sträck dig över bordet efter mat så att det stör" osv. 

Vem är vem.webp

Vem är vem?

Bra lek för fester där alla inte känner varandra så bra, eller där olika kompisgäng möts. Först delas gästerna in i grupper, som får heta 1, 2, 3 osv. Varje grupp får ett antal frågor om en annan grupp som de ska ta reda på under kvällens gång.

 

Tex: vilken skostorlek har Nisse? Vad hade Berit för betyg när hon gick ut nian? Sedan gäller det för grupperna att under kvällen lista ut dessa svar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Julklapp

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:


Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).

svansen på grisen.jpg

Svansen på grisen

Grisar har med jul att göra, så “Svansen på grisen” är definitivt en jullek! Rita en stor, rund julgris på ett papper. Fäst pappret på väggen. Sätt ögonbindel på en deltagare i taget som snurras runt och sedan leds fram till pappret och får rita en knorr på grisen. Den med mest lämpligt placerad knorr vinner!

Pig Stuffie och skor

Samla saker

Varje lag har ett bo. Ledaren säger till exempel “ett pinsamt föremål” eller “en kärleksfull gåva” varpå lagen så snabbt som möjligt ska hämta detta. Det lag som först kommer med saken till sitt bo får ett poäng. Ibland ropas flera saker upp på samma gång för att skapa lite oreda. Samla grejer kan göras på andra sätt också. När alla föremål är samlade ställs de även mot varandra och spelledaren får avgöra vinnaren i varje “gren” beroende på kreativitet. Flest poäng vinner!
Denna lek kan även göras med alla föremål nedskrivna på ett papper som delas ut till lagen. De olika objekten ger olika poäng beroende på svårighetsgrad. Sedan får lagen X antal minuter på sig att hämta dem.

office-christmas-party-ideas-Article-600

Paketleken

Man delar upp sig i par. Alla förses med en kartong, presentpapper, sax, tejp och snöre. Sedan ska paren hålla varandra om midjan med den ena armen. Tillsammans har man då två armar att slå in paket med. Ta tiden. Det par som behövde kortast tid vinner.

skalade jordnötter

Plocka nötter

Lägg ut tio nötter på ett bord. En person lämnar rummet. De som är kvar väljer ut en nöt som de tänker på. Den som lämnat rummet kommer in och ska ta en nöt i taget, tills han eller hon kommer till den utvalda nöten. Nötterna man plockar upp får man behålla. Om det finns nötallergiker på kalaset kan man förstås göra leken med russin eller annat julgott.