Gratis jullekar

Sällskapslekar kan liva upp en fest eller annan tillställning.

Att leka lite bryter isen och lockar till många skratt.

Kär-leken

Alla sitter på en varsin stol i en ring, förutom en person. Denna ska försöka få en stol genom att förklara sin kärlek till någon i ringen. Om personen som sitter då börjar skratta måste den ge upp sin stol, om inte får den kärlekskranke gå vidare till nästa. 100 procent risk för skratt!

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:


Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).

Luktmemory

Funkar som ett vanligt memoryspel, den enda skillnaden är att spelet spelas med små behållare innehållandes något som har en särskild doft, exempelvis pepparkakor, kaffe, tvål eller liknande.

 

Spelarna har förbundna ögon och måste komma ihåg var behållarna som matchar den andra behållaren de luktar på finns, utan att kunna se detta. Mycket roligare än vad det kanske låter som!

Skoleken

En riktigt gammal klassisk jullek! Sitt i en ring på golvet och låt en sko skickas från den ena till den andra, bakom ryggen. En person sitter mitt i ringen.
Läs följande vers under tiden:

Denna skon den ska vandra,
från den ena till den andra,
låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.

På ordet “stå” stannar händerna. Nu gäller det för den som sitter mitt i ringen att gissa var skon finns. Den som har skon får ställa sig mitt i ringen.

Gröten kokar över

Alla deltagare utom en skall sätta sig på en stol i en ring runt den personen som inte ha fått någon stol. Den som står i mitten skall nu säga ”gröten kokar över”. Om deltagarna svar nej händer ingen, däremot om svaret blir ja. Då skall alla byta plats och då gäller det för den som står i mitten att knipa till sig en plats på en stol. Den som blir utan stol få nu stå i mitten och fråga.

​Vant-ätande

Tillbehör: Block-choklad, mössa, halsduk, vantar, tärning, kniv, gaffel.
Alla sitter i en ring, med ett fat blockchoklad i mitten. En börjar med att slå en tärning, sedan är det nästas tur, osv, ända tills någon får en sexa. Då får han ta på mössa, vantar och halsduk och börja äta chokladen med kniv och gaffel. Under tiden fortsätter man att slå tärningen, och när någon får en sexa är det dennes tur att rycka till sig mössa, vantar, halsduk och börja äta tills han blir avbruten av nästa sexa.

Svansen på grisen

Grisar har med jul att göra, så “Svansen på grisen” är definitivt en jullek! Rita en stor, rund julgris på ett papper. Fäst pappret på väggen. Sätt ögonbindel på en deltagare i taget som snurras runt och sedan leds fram till pappret och får rita en knorr på grisen. Den med mest lämpligt placerad knorr vinner!

En meningsfull lek

Skriv alla alfabetets bokstäver på lappar och lägg upp och nervända på bordet. Varje deltagare, par eller lag får ta fem lappar och ska skapa en mening med ord som börjar på de fem bokstäverna. Får man t.ex. bokstäverna A, Å, R, E, G kan man bilda meningen  “En apa åker grön rymdraket”.

Filipin

Det här är en jullek som sträcker sig över hela julen! Hittar man två hasselnötter i samma skal ger man den ena nöten till någon annan och behåller den ena själv. Man kommer överens om ett datum, inte för långt fram i framtiden. Den som denna dag först säger “Filipin” till den andra har vunnit.

Galenpanna

1. Du behöver papper, penna och tejp.
2. Skriv en kändis eller någon alla vet om på en lapp. Tejpa den i pannan på personen till höger om dig.
3. Nu ska alla med ja och nej-frågor lista ut vem man är. Man får ställa en fråga åt gången.
4. Försten vinner.

OBS! Du får bara gissa på personer tre gånger, sedan åker du ut.

Samla saker

Varje lag har ett bo. Ledaren säger till exempel “ett pinsamt föremål” eller “en kärleksfull gåva” varpå lagen så snabbt som möjligt ska hämta detta. Det lag som först kommer med saken till sitt bo får ett poäng. Ibland ropas flera saker upp på samma gång för att skapa lite oreda. Samla grejer kan göras på andra sätt också. När alla föremål är samlade ställs de även mot varandra och spelledaren får avgöra vinnaren i varje “gren” beroende på kreativitet. Flest poäng vinner!
Denna lek kan även göras med alla föremål nedskrivna på ett papper som delas ut till lagen. De olika objekten ger olika poäng beroende på svårighetsgrad. Sedan får lagen X antal minuter på sig att hämta dem.

Gillar du dina grannar?

Alla sitter på stolar i en ring förutom en person som står i mitten. Hen går fram till någon och frågar “gillar du dina grannar?”. Personen kan då antingen svara “Nej” varpå de som sitter på varsin sida måste byta plats, eller “Ja, men inte de med röda skor” varpå alla med röda skor måste byta plats. Problemet är att då ska den i mitten hitta en plats, men de som sitter får aldrig ha en tom stol till vänster om en utan måste då också flytta på sig. När en person är kvar i mitten är det hens tur att fråga någon.

Charader x 3

Ett lite mer avancerat charadspel som blir roligare ju längre in i spelet man kommer! Gör så här: Alla skriver åtta lappar var med personer som är kända, sedan läggs lapparna i en skål. Dela sedan in er i lag om två. Första ronden drar en i laget en lapp. Sedan ska man på en minut förklara vem man har på lappen för den andre personen. Man får använda vilka ord som helst utom de som står på lappen. När skålen är tom räknar man ihop hur många lappar man lyckades vinna och sedan läggs alla tillbaka i skålen igen. Andra ronden fungerar på samma sätt men man får bara använda tre ord. Inte mer, då går turen vidare. Sista ronden får man bara visa med charader. Det är väldigt beroendeframkallande och roligt.

Please reload

Paketleken

Man delar upp sig i par. Alla förses med en kartong, presentpapper, sax, tejp och snöre. Sedan ska paren hålla varandra om midjan med den ena armen. Tillsammans har man då två armar att slå in paket med. Ta tiden. Det par som behövde kortast tid vinner.