ADRESS:
Kanebo Event AB

Nyborgsgatan 9

711 34 Lindesberg, Sverige

HEMSIDAN ÄR PRODUCERAD AV:
Kanebo Webdesign 2020 

www.kanebowebdesign.com

TELEFON:

 +46 (0)70-937 23 78

 • Linkedin Social Ikon
 • Facebook Social Ikon
 • Instagram

GRATIS JULLEKAR & AKTIVITETER TILL FESTEN

Luktmemory

Funkar som ett vanligt memoryspel, den enda skillnaden är att spelet spelas med små behållare innehållandes något som har en särskild doft, exempelvis pepparkakor, kaffe, tvål eller liknande.

 

Spelarna har förbundna ögon och måste komma ihåg var behållarna som matchar den andra behållaren de luktar på finns, utan att kunna se detta. Mycket roligare än vad det kanske låter som!

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:


Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).

Klä midsommarstången/julgranen

Deltagarna delas in i lika stora lag. Varje lag utser en lagmedlem som levande midsommarstång (eller julgran om det är juletid).

Lagen ställer sedan upp på led längs en startlinje. Lagens midsommarstänger ställer upp några meter framför sina lag med armarna utåt sträck för att verkligen se midsommarstångsaktig ut. 

Vid varje lag finns en uppsättning av blandade föremål att klä midsommarstången med. Det kan i princip vara vad som helst från kläder till blommor eller i gympasalen, gymnastikband och koner m.m. Endast fantasin kan sätta gräns.

På startsignal plockar förste man i varje lagled något ur samlingen med föremål, springer fram och klär "midsommarstången" med detta. Rusar sedan tillbaka till sitt lag och växlar till person nummer två som gör samma sak.

Så fortsätter man tills alla föremål är slut. Laget som är färdigt först vinner.

Eller om man har en omröstning om vem som lyckades bäst.

Eller om man gör en stor gemensam samling av föremål, vilket lag som klätt sin midsommarstång med flest saker.

​Vant-ätande

Tillbehör: Block-choklad, mössa, halsduk, vantar, tärning, kniv, gaffel.
Alla sitter i en ring, med ett fat blockchoklad i mitten. En börjar med att slå en tärning, sedan är det nästas tur, osv, ända tills någon får en sexa. Då får han ta på mössa, vantar och halsduk och börja äta chokladen med kniv och gaffel. Under tiden fortsätter man att slå tärningen, och när någon får en sexa är det dennes tur att rycka till sig mössa, vantar, halsduk och börja äta tills han blir avbruten av nästa sexa.

Pepparkakskull

Pepparkakskull är rätt enkelt att komma igång med och passar utmärkt efter julmaten. Denna jullek går till på följande sätt.

Detta behövs för att kunna leka:

 1. Ett jämt antal deltagare, dock minst sex stycken.

 2. Inga prylar behövs, Ett glatt julhumör räcker!

 3. Utomhus eller i större öppna utrymmen.

 

Så går julleken till:

 1. Bestäm vem som skall vara pepparkakskullare och vem som skall vara pepparkaka. Pepparkakan är den som blir jagad, medan pepparkakskullaren är den som jagar.

 2. De andra julleksdeltagarna ställer sig två och två, i armkrok.

 3. Pepparkakskullaren jagar pepparkakan. Men pepparkakan kan rädda sig genom att kroka arm med någon i ett par. Då måste den andra deltagaren släppa taget och springa iväg och blir alltså ny pepparkaka.

 4. När pepparkakskullaren lyckas kulla pepparkakan blir pepparkakan ny kullare och kullaren blir pepparkakan som den nya pepparkakskullaren ska fånga!

 

Lätta upp julstämningen genom att bjuda på pepparkakor och glögg efteråt!

Plocka nötter

Lägg ut tio nötter på ett bord. En person lämnar rummet. De som är kvar väljer ut en nöt som de tänker på. Den som lämnat rummet kommer in och ska ta en nöt i taget, tills han eller hon kommer till den utvalda nöten. Nötterna man plockar upp får man behålla. Om det finns nötallergiker på kalaset kan man förstås göra leken med russin eller annat julgott.

Godishissen

Spelarna måste dra snöret runt varje öra och dra pennan staplad med tre M & M till munnen och äta dem. 

Det lag som klarar flest vinner!

Julkrona

På 60 sekunder måste deltagare placera en enda burk som grunden av strukturen, toppa den med en tallrik. På nästa nivå staplar du två burkar på tallriken, följt av en annan tallrik, och så vidare. 

Den som bygger högst vinner.

Paketleken

Man delar upp sig i par. Alla förses med en kartong, presentpapper, sax, tejp och snöre. Sedan ska paren hålla varandra om midjan med den ena armen. Tillsammans har man då två armar att slå in paket med. Ta tiden. Det par som behövde kortast tid vinner.

Verktygsleken

Detta är en klurig lek där lekledaren måste vara lite hemlig för att det ska funka!

 

Så här går leken till:

 1. Förbered en skylt/ett papper där det står vad tävlingens uppdrag är: ”Försök få fram en så lång, sammanhängande bit som möjligt av en potatis.” Visa inte denna för deltagarna.

 2. Dela upp deltagarna i lag eller låt dem tävla enskilt.

 3. Ta fram en bricka med en mängd olika verktyg. Hammare, såg, kniv, potatisskalare, smörkniv, gaffel, tratt, osv. Ju fler och olika desto bättre.

 4. Be nu deltagarna/lagen att välja två verktyg var för att utföra det hemliga uppdraget.

 5. När alla valt verktyg visar lekledaren skylten/pappret med uppdraget. Nu gäller det att få ut längst bit potatis med hjälp av sina verktyg! Det kan bli hur kul som helst om man exempelvis valt en tratt och en hammare…

Låt-leken

I tur och ordning ska alla komma på en låt som ska sjungas så att alla förstår vilken den är. Den enda regeln är att man aldrig får sjunga en låt som förekommit tidigare. Ni kan om ni vill bestämma att man har till exempel tio sekunder på sig att börja sjunga när det är ens tur. Klarar man inte det eller om man råkar sjunga en redan sjungen låt så har man förlorat. Det blir väldigt roligt efter ett tag när fantasin börjar tryta. Då får man ofta höra allt från psalmer och operetter till hårdrockslåtar.

Visseltävling

Vad behövs: Torra kex och bestäm en melodi ni ska vissla.

Ät 3-4 kex, tugga och försök att VISSLA. Den som kan vissla först vinner.

Rita av bordsgrannen

Dela ut papper och pennor till alla vid bordet och ge dem i uppgift att rita ett porträtt av den som sitter mitt emot – men bilden måste ritas upp och ner! Det är riktigt kul att se hur tokiga bilderna blir, och vill man kan man skriva namnet på den som ritats av och tejpa upp bilderna på väggen som en utställning för alla att gå och skratta till senare. Man kan också skriva namnet på baksidan och låta det vara en kul gissningstävling – hur många personer lyckades du känna igen?

Rövkrok

Detta är en rolig lek för vuxna som ofta förknippas med Gotland, men som varit känd över stora delar av södra Sverige.

Så här går leken till:

 1. De två tävlande lägger sig på rygg bredvid varandra, men med huvudena åt var sitt håll. Armarna närmast varandra krokar man ihop i en armkrok.

 2. Båda lyfter det ben som är närmast den andre och krokar ihop dessa.

 3. Nu gäller det att välta över/välta bak/trycka ner den andres ben genom att dra sitt eget ben emot sig/ner mot marken.

 4. Den som lyckas ligga kvar och inte bli vält har vunnit.