top of page

Gratis jullekar

​Trött på stela julfester med med glöggmuggen som enda sällskap? Sällskapslekar kan liva upp en fest eller annan tillställning. Att leka lite bryter isen och lockar till många skratt. Här finner ni många roliga jullekar. 

LADDA NER JULLEKARNA I PDF

office-christmas-party-ideas-Article-600

Paketleken

Man delar upp sig i par. Alla förses med en kartong, presentpapper, sax, tejp och snöre. Sedan ska paren hålla varandra om midjan med den ena armen. Tillsammans har man då två armar att slå in paket med. Ta tiden. Det par som behövde kortast tid vinner.

Packa upp presentförpackningen

Packa upp paketet

Kul jullek för alla! Slå in en julklapp i en mängd olika lager papper. Alla deltagare kastar en tärning. Slår man en sexa får man ta av ett lager papper. Den som tar av det sista lagret papper får julklappen!

flatten.jpg

Flip cup

Flip cup är en rolig festlek för vuxna som leks inomhus. Det är också en festlek som är en dryckeslek. Alltså en festlek som involverar alkohol, därför är det en lek som vuxna ska leka. Flip cup, som namnet ger en hint om, är en festlek som använder muggar. Dela upp festdeltagarna i två lag. Fyll en pappersmugg eller plastmugg med dryck. Nu ska deltarna en efter en dricka ur koppen och sen flippa den så den landar upp och ned på bordet. Sättet du ska flippa över koppen är att du placerar den med botten nedåt som vanligt med en tredjedel stående över bordskanten. Sedan slår du över den så den gör en 180 gradig flip. Landar den med ovansidan nedåt så är det dags för nästa person i laget att dricka upp och flippa. Det lag som blir klar först vinner.

Plocka ärtor.jpg

Plocka ärtor

Denna lek är en klassiker och kommer göra din fest till en riktig höjdpunkt! Alla deltagarna får en klädnypa eller ett sugrör, låt det vara valfritt. Ge dem sedan en tallrik med ärtor på och förklara att leken går ut på att när tiden är över så är vinnaren den som lyckats med att föra över mest ärtor till tex en burk eller liknade.

 

Går givetvis att köra med ett visst antal ärtor eller i andra versioner.

Luktmemory.jpg

Luktmemory

Funkar som ett vanligt memoryspel, den enda skillnaden är att spelet spelas med små behållare innehållandes något som har en särskild doft, exempelvis pepparkakor, kaffe, tvål eller liknande.

 

Spelarna har förbundna ögon och måste komma ihåg var behållarna som matchar den andra behållaren de luktar på finns, utan att kunna se detta. Mycket roligare än vad det kanske låter som!

alfabetet.jpg

En meningsfull lek

Skriv alla alfabetets bokstäver på lappar och lägg upp och nervända på bordet. Varje deltagare, par eller lag får ta fem lappar och ska skapa en mening med ord som börjar på de fem bokstäverna. Får man t.ex. bokstäverna A, Å, R, E, G kan man bilda meningen  “En apa åker grön rymdraket”.

Pig Stuffie och skor

Samla saker

Varje lag har ett bo. Ledaren säger till exempel “ett pinsamt föremål” eller “en kärleksfull gåva” varpå lagen så snabbt som möjligt ska hämta detta. Det lag som först kommer med saken till sitt bo får ett poäng. Ibland ropas flera saker upp på samma gång för att skapa lite oreda. Samla grejer kan göras på andra sätt också. När alla föremål är samlade ställs de även mot varandra och spelledaren får avgöra vinnaren i varje “gren” beroende på kreativitet. Flest poäng vinner!
Denna lek kan även göras med alla föremål nedskrivna på ett papper som delas ut till lagen. De olika objekten ger olika poäng beroende på svårighetsgrad. Sedan får lagen X antal minuter på sig att hämta dem.

Kinesiska viskleken.webp

Kinesiska viskleken

Denna lek är exakt som viskleken men med papper och penna! Gör så här: Riv lagom stora lappar och dela ut pennor till alla. Alla ska ha lika många lappar som det är personer i rummet, det vill säga är ni sex personer ska alla ha sex lappar var. Ställ klockan på två minuter. Nu ska alla rita något på en lapp. När två minuter har gått börjar stressen. Alla visar sin teckning till den som sitter till vänster om en. Man håller upp teckningen i prick tio sekunder. Sedan ställs klockan på 30 sekunder och nu ska man rita av den teckning man sett på en ny lapp. När 30 sekunder har gått lägger man ner lappen, tar en ny och så får man återigen titta på teckningen som den till vänster håller upp. När man har gått hela laget runt och alla har ritat alla teckningar är leken slut. Då visar man upp originalteckningarna och lägger dem efter varandra så att man ser hur teckningen blivit allt eftersom folk har målat av bilden ur minnet.

Julbord-2018-1.jpg

“Hitta Maten”

Försök hitta maten som gömmer sig bakom namnen nedan. Den här leken passar barn som kan läsa, eller de vuxna som gillar att leka med ord. Vi kan utlova garanterad skrattfaktor när man kommer på rätt maträtt! Skriv de knasiga namnen på små lappar och lägg i en skål. En deltagare tar upp en lapp och läser upp vad som står på den. Deltagaren lägger lappen på bordet så att alla kan se den, sedan är det upp till var och en att bokstavera fram rätt maträtt. Den som tror sig hitta rätt kan sedan säga sitt namn och alla deltagare måste då sluta gissa. Flest rätt vinner.

Nisse Spall (Senapssill)
Ylva Slakt  (Kalvsylta)
Siv Gadrack (Svagdricka)
Görn Grisstyr (Risgrynsgröt)
Tyra Pingpod (Dopp i grytan)
Per Savtelje (Leverpastej)
Signar Prima (Marsipangris)
Vilma Törp (Vörtlimpa)
Lasse Dartböld (Rödbetssallad)
Lisa Lataram (Ris a la Malta)
Ulf Stik (Lutfisk)
Lina Sjukk (Julskinka)
Lasse Pryt (Pressylta)
Tor Siback (Ostbricka)
Sten Frans Sosolej (Janssons frestelse)
Ulla K Brött (Köttbullar)

julkronan.jpg

Julkrona

På 60 sekunder måste deltagare placera en enda burk som grunden av strukturen, toppa den med en tallrik. På nästa nivå staplar du två burkar på tallriken, följt av en annan tallrik, och så vidare. 

Den som bygger högst vinner.

Barber Verktyg

Verktygsleken

Detta är en klurig lek där lekledaren måste vara lite hemlig för att det ska funka!

Så här går leken till:

  1. Förbered en skylt/ett papper där det står vad tävlingens uppdrag är: ”Försök få fram en så lång, sammanhängande bit som möjligt av en potatis.” Visa inte denna för deltagarna.

  2. Dela upp deltagarna i lag eller låt dem tävla enskilt.

  3. Ta fram en bricka med en mängd olika verktyg. Hammare, såg, kniv, potatisskalare, smörkniv, gaffel, tratt, osv. Ju fler och olika desto bättre.

  4. Be nu deltagarna/lagen att välja två verktyg var för att utföra det hemliga uppdraget.

  5. När alla valt verktyg visar lekledaren skylten/pappret med uppdraget. Nu gäller det att få ut längst bit potatis med hjälp av sina verktyg! Det kan bli hur kul som helst om man exempelvis valt en tratt och en hammare…

svansen på grisen.jpg

Svansen på grisen

Grisar har med jul att göra, så “Svansen på grisen” är definitivt en jullek! Rita en stor, rund julgris på ett papper. Fäst pappret på väggen. Sätt ögonbindel på en deltagare i taget som snurras runt och sedan leds fram till pappret och får rita en knorr på grisen. Den med mest lämpligt placerad knorr vinner!

kellogs-cornflakes.jpg

Plocka upp lådan med tänderna

Ta ett stort cornflakes-paket (eller en liknande låda). Ta bort locket upptill. Ställ lådan mitt i rummet och be gästerna lyfta upp den – med tänderna. Bara fötterna får röra vid marken, man får inte använda något stöd. När första omgången är över river man av en decimeter av kartongen och låter alla försöka igen.

 

Så fortsätter man tills lådan är jättelåg, och bara den smidigaste på partyt återstår. Den personen har vunnit leken.

bästa vänner

Vem var det?

Ge varje deltagare penna och papper. Be deltagarna skriva ner en eller flera hemligheter eller intressant information om sig själv (något man faktiskt kan tänkas dela med sig) på olika lappar. Det kan vara allt ifrån en upplevelse eller en hemlig talang.

 

Vik ihop lapparna och lägg ner dem i en skål.

Lekledaren drar en lapp och läser den högt. Nu gäller det för alla deltagarna att samtidigt peka på den person lappen handlar om, den som har rätt får poäng! Flest poäng när alla lappar är upplästa vinner.

jullek.jpg

Uppdrag under tallriken

Alla får var sitt uppdrag, till exempel under tallriken vid måltiden.

Uppdragen ska vara lite annorlunda, som "torka din bordsgranne om munnen då och då", "ta mat från din bordsgrannes tallrik då och då", "avbryt och berätta om din semester ofta", "rapa högt och ljudligt", "säg att det här var det värsta du ätit", "skåla för sommaren ofta" "kommentera en och samma tavla då och då", "sträck dig över bordet efter mat så att det stör" osv. 

Kryddor

Gissa kryddan

Ta fram en mörk halsduk, tejpade glasögon eller något annat som passar som ögonbindel. Sen plockar du fram en massa olika spännande kryddor. Dela in i jämna lag och låt dem lukta på sakerna en i taget med förbundna ögon. Det lag som gissar rätt flest gånger vinner.

Andra alternativ
Vill man inte köra lukt test för vuxna i lag då kan man istället göra ett smak eller känsel test. Eller varför inte göra ett ljud test. Har man lite tid så kan man spela in olika vardagsljud på mobilen och låta personerna gissa en i taget. Det kan vara ljudet av en sax,hålslagare,tappad penna eller något helt annat.

Godis i pannan.webp

Godisen i pannan

Det här är en rolig festlek som man kan leka utomhus. Dela in i två grupper och ställ grupperna på led. Det här är nog en av de enklaste utomhus leken för vuxna och det enda du behöver är godisar. Gärna platta vingummin som hallon/lakris dödskallar.

 

Placera godisen på pannan på den person som är längst fram i kön. Deltagaren måste ha händerna bakom ryggen under hela leken. Utomhusleken går ut på att man ska få in godisen från pannan in i munnen utan att använda händerna. Tappar man godisen så får man gå bakåt i kön igen. Alla som lyckas få in godisen i munnen är klara.

 

Den grupp som är klar först vinner.

keramiska Cup

Myntkopp

Myntkopp är ett simpelt spel som endast kräver ett bord, någon form av kopp eller glass samt att alla deltagare har ett mynt var. Placera koppen i mitten av bordet och därefter ska deltagarna i tur och ordning försöka med att träffa sitt mynt ned i koppen. Om man träffar så bestämmer han eller hon om en annan valfri deltagare ska dricka en klunk av sin dryck eller om man själv ska dricka en klunk. Valet är ditt med andra ord, att bli fullare eller få andra att bli fullare! Både två är ju roliga minst sagt.

Gamla Fotbollsskor

Skoleken

En riktigt gammal klassisk jullek! Sitt i en ring på golvet och låt en sko skickas från den ena till den andra, bakom ryggen. En person sitter mitt i ringen.
Läs följande vers under tiden:

Denna skon den ska vandra,
från den ena till den andra,
låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.

På ordet “stå” stannar händerna. Nu gäller det för den som sitter mitt i ringen att gissa var skon finns. Den som har skon får ställa sig mitt i ringen.

Julklapp

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:


Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).

Image by Erda Estremera

Pipande russinet

En uppskattad klassiker bland barnen är leken där man får chansen att samla på sig så många russin som möjligt. Börja med att lägga upp 10 stycken russin på bordet. Leken går sedan ut på att en av personerna runt bordet går en bit bort för att de andra deltagarna ska kunna välja ut vilket russin som ska pipa. När ni valt ut det pipande russinet kan personen som gått iväg komma tillbaka. Hen ska nu plocka ett russin i taget och försöka få så många som möjligt innan hen når fram till det pipande russinet. Då är leken nämligen över.

Låt alla runt bordet få testa varsin omgång och se vem som lyckas få flest innan ni smaskar i er dem. Russinen kan såklart bytas ut mot andra godbitar.

Filipin.JPG

Filipin

Det här är en jullek som sträcker sig över hela julen! Hittar man två hasselnötter i samma skal ger man den ena nöten till någon annan och behåller den ena själv. Man kommer överens om ett datum, inte för långt fram i framtiden. Den som denna dag först säger “Filipin” till den andra har vunnit.

Liten mus

Musen eller “pip!”

Lägg en hög nötter (och / eller russin och mandlar) på bordet.

 

En person vänder ryggen till, de andra bestämmer vilken nöt som är “musen”.

 

Den som spelar vänder sig om och plockar sedan nötter tills dess den tar “musen”, då ropar alla andra “pip!”.

 

Antingen tävlar man och räknar ihop hur många nötter man tagit och lägger tillbaka dem.

 

Den som fått flest nötter efter flera omgångar vinner!

 

Eller, särskilt om man spelar med mindre barn, kan man istället för att räkna och tävla, spela med russin och mandlar och helt enkelt låta den som spelar äta upp alla russin/mandlar som inte är möss.

Packa pappas kappsäck.jpg

Packa pappas kappsäck

En person går ut och de andra bestämmer sig för en viss person. Var och en packar ner en sak i kappsäcken, något som utmärker den utvalda personen. Det kan vara så olika saker som balettskor, keps, snus. Den som gick ut kommer in och frågar vad var och en har packat ner, och med hjälp av svaren ska han lista ut vem personen är.

Pussa kortet 1.jpg

Pussa kortet

Placera gästerna i två rader, helst varannan pojke och varannan flicka. Ge första personen i varje lag ett spelkort, som han med ett litet sug ska få att fastna på sina läppar. Sedan ska kortet förflyttas från munnen på person till person utan att någon rör vid kortet med händerna. den som tappar kortet får då istället en puss... men då måste laget börja om igen.

Friends sjunger

Låt-leken

I tur och ordning ska alla komma på en låt som ska sjungas så att alla förstår vilken den är. Den enda regeln är att man aldrig får sjunga en låt som förekommit tidigare. Ni kan om ni vill bestämma att man har till exempel tio sekunder på sig att börja sjunga när det är ens tur. Klarar man inte det eller om man råkar sjunga en redan sjungen låt så har man förlorat. Det blir väldigt roligt efter ett tag när fantasin börjar tryta. Då får man ofta höra allt från psalmer och operetter till hårdrockslåtar.

Vem är vem.webp

Vem är vem?

Bra lek för fester där alla inte känner varandra så bra, eller där olika kompisgäng möts. Först delas gästerna in i grupper, som får heta 1, 2, 3 osv. Varje grupp får ett antal frågor om en annan grupp som de ska ta reda på under kvällens gång.

 

Tex: vilken skostorlek har Nisse? Vad hade Berit för betyg när hon gick ut nian? Sedan gäller det för grupperna att under kvällen lista ut dessa svar.

Surt godis

Godisstopp

En spännande och nervkittlande lek, särskilt för de minsta! En person vänder sig bort medan de andra radar upp godisarna på ett papper. Tillsammans väljer ni ut en godis som ska vara ”stopp”.

 

Personen får sedan ta godisarna en efter en, men skulle den ta den som ni valt ut ropar ni stopp och så är det slut! Kanske får den många, kanske ingen.

Kärleks kärlek

Kär-leken

Alla sitter på en varsin stol i en ring, förutom en person. Denna ska försöka få en stol genom att förklara sin kärlek till någon i ringen. Om personen som sitter då börjar skratta måste den ge upp sin stol, om inte får den kärlekskranke gå vidare till nästa. 100 procent risk för skratt!

Image by Jason Blackeye

Snöbollsprick

En lek som är precis vad det låter som: man kommer överens om ett mål, som man ska pricka med en snöboll, från ett visst avstånd. Funkar dock så klart bara om det snöat ute, i den mån att man kan göra snöbollar, men är så fallet, kan detta vara en riktigt rolig och underhållande lek.

Kändisleken.jpg

Kändisleken

Kändisleken går ut på att bordsgästerna skriver en kändis på varsin post-it lapp. Post-it lappen fästes sedan på bordsgrannens panna. Den som får post-it lappen i pannan får inte veta vad som står på lappen.

 

Sedan ska den som har lappen i pannan gissa sig till vem hen är genom att ställa frågor till bordsgästerna.

Dartboard Bullseye

Dartleken

Till denna lek krävs en darttavla och pilar. Sätt fast lappar på tavlan med tejp och låt sen deltagarna kasta. Om man träffar en lapp så tar man upp den och läser ut högt vad man ska göra.

Skriv ned valfria förslag på saker man kan göra. Tex ”Ge närmsta manliga deltagare ett nyp i rumpan” om du är kvinna eller tvärtom om du är man. Här sätter endast din moral samt fantasi upp gränserna, och vem vet vad allt detta kan leda till?

blockchoklad.jpg

Vant-ätande

Tillbehör: Block-choklad, mössa, halsduk, vantar, tärning, kniv, gaffel.
Alla sitter i en ring, med ett fat blockchoklad i mitten. En börjar med att slå en tärning, sedan är det nästas tur, osv, ända tills någon får en sexa. Då får han ta på mössa, vantar och halsduk och börja äta chokladen med kniv och gaffel. Under tiden fortsätter man att slå tärningen, och när någon får en sexa är det dennes tur att rycka till sig mössa, vantar, halsduk och börja äta tills han blir avbruten av nästa sexa.

Galenpanna.webp

Galenpanna

1. Du behöver papper, penna och tejp.
2. Skriv en kändis eller någon alla vet om på en lapp. Tejpa den i pannan på personen till höger om dig.
3. Nu ska alla med ja och nej-frågor lista ut vem man är. Man får ställa en fråga åt gången.
4. Försten vinner.

OBS! Du får bara gissa på personer tre gånger, sedan åker du ut.

Charader.png

Charader x 3

Ett lite mer avancerat charadspel som blir roligare ju längre in i spelet man kommer! Gör så här: Alla skriver åtta lappar var med personer som är kända, sedan läggs lapparna i en skål. Dela sedan in er i lag om två. Första ronden drar en i laget en lapp. Sedan ska man på en minut förklara vem man har på lappen för den andre personen. Man får använda vilka ord som helst utom de som står på lappen. När skålen är tom räknar man ihop hur många lappar man lyckades vinna och sedan läggs alla tillbaka i skålen igen. Andra ronden fungerar på samma sätt men man får bara använda tre ord. Inte mer, då går turen vidare. Sista ronden får man bara visa med charader. Det är väldigt beroendeframkallande och roligt.

Nonstop_leken.jpg

Nonstop-leken

Fördelen med Nonstop leken är att man kan vara hur många som helst

Så går det till:
1. Lägg upp 15 stycken plastmuggar upp och ner som inte är genomskinliga.
2. Därefter lägger man en nonstopp under varje plastmugg. Man måste ha tre olika färger varav fem stycken av varje färg.
3. Ha tre olika skålar utspridda som står ganska långt ifrån varandra.

4. Man ska ha ta tid och öppna en plastmugg i taget och ta den nonstoppen som ligger i och lägga i en av skålarna. Sedan gör man så med alla och färgsorterna.

5. Det ska vara fem nonstopp i varje skål och den som kör leken säger stopp när det är fem i varje skål.

skalade jordnötter

Plocka nötter

Lägg ut tio nötter på ett bord. En person lämnar rummet. De som är kvar väljer ut en nöt som de tänker på. Den som lämnat rummet kommer in och ska ta en nöt i taget, tills han eller hon kommer till den utvalda nöten. Nötterna man plockar upp får man behålla. Om det finns nötallergiker på kalaset kan man förstås göra leken med russin eller annat julgott.

Högen av apelsiner

Apelsinförflyttning

Den här leken är i all sin enkelhet hejdlöst rolig. Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en apelsin som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast apelsinen mellan hakan och halsen och lämna över den till nästa persons haka/hals. Om apelsinen trillar i golvet straffas laget med att apelsinen får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig.

Marshmallow-Challenge.jpg

Marshmallow Challenge

Gruppen delades in i team om 4. Varje grupp fick 20 spagetti, 1 m tejp, 1 m snöre och 1 marshmallow. Uppgiften var sedan att på 18 minuter bygga det högsta fristående tornet med hela marshmallowen på toppen.

Marshmallow challenge är något som testats runt om i världen, med olika åldrar och med olika yrkesgrupper. En av grupperna som klarat tornbyggandet bäst är barn i förskolan. En annan grupp som presterat på topp är, av naturliga anledningar, arkitekter.

 

Högsta tornet som ännu byggts är 90 cm. Jobbet handlar mycket om samarbete, innovation och kreativitet

hålla händer

Klapp och vänd-leken

Man behöver fyra stycken gamla plankor eller skidor. Sedan spikar man fast 3 st band tvärs över varje skida, med lagom avstånd så att tre personer kan stå bakom varandra.

 

Leken går ut på att tre personer ur varje lag trär in fötterna i banden och med gemensamma ansträngningar tar sig en viss sträcka på kortast möjliga tid.

 

Extra kul blir det om man gör banan lite kurvig.

Red Vattenflaska

Pricka vatten

Fyll en vanlig vattenflaska med vatten (modell sportflaska av plast med drickmunstycke). Placera en spann ungefär 2 meter framför en deltagare. 

Deltagaren sätter vattenflaskan mellan sina knän med flaskmynningen riktad mot spannen. Genom att klämma åt flaskan mellan knäna ska deltagaren försöka pricka så mycket vatten som möjligt i spannen. 
Den som lyckas fylla spannen med mest vatten under en förutbestämd tid (1-2 min) vinner.
Deltagarna får ej använda sina händer efter att flaskan är placerad mellan knäna!
Leken går att anpassa på många sätt, som en stafett, samarbetsövning (någon kan hjälpa till att fånga vatten med mindre kärl). Det kan vara tillåtet att fylla på flaskan om det är tom.

skumtomtar_2-1024x1024.jpg

Skumtomteleken

Den här julleken passar bra både att leka med barn och som lek på att julparty.

De tävlande ska en i taget stoppa in en skumtomte i munnen och säga “Finns det några snälla barn här?”. Man får inte svälja någon skumtomte.

 

Den som tar sig igenom flest omgångar vinner.

Lek inte denna lek med barn utan en vuxens tillsyn eftersom det finns en kvävningsrisk.

Vi hör av oss inom kort med offert eller förslag.

Självklart helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

bottom of page