Gruppfoto på en fest

Gratis lekar &

aktiviteter till festen

Ballongjakten

Alla tävlande får två ballonger att knyta fast runt foten. Sen ska du försöka spränga ballongerna på din motståndares fötter genom att springa runt och jaga varandra. Stojigt men roligt!

Blåsa ballong tills den spricker

Ge alla tävlande en varsin ballong. Blås upp tills den spricker. Extra kul blir det med stora ballonger.

Bananen runt midjan

Knyt en banan/gurka i ett snöre (eller lägg dem i en strumpbyxa) runt midjan. Sen gäller det att förflytta en tennisboll fram och tillbaka runt en kon endast med hjälp av att svinga bananen/gurkan. Lämna över till nästa person i laget. Första laget där alla har hunnit klart vinner.

 

 

Fånga äpplet

Du behöver: Hinkar, vatten, äpple

 

Instruktioner: Ställ en hink med vatten som fyller upp 2/3 av hinken samt så många äpplen som laget innehåller cirka 10 m från startlinjen. Låt lagdeltagarna stå på led vid startlinjen och vid startskott får de en och en springa fram till hinken och försöka få upp ett äpple enbart med hjälp av munnen (inga händer är tillåtna). När den första deltagaren fått upp ett äpple med munnen får deltagaren springa tillbaka till sitt lag och låta näste på tur springa fram för att få upp ett äpple. Första laget som fått upp alla äpplen ur hinken och tagit sig tillbaka till startlinjen vinner.

Långa sugröret

Med hjälp av ett jättelångt sugrör ska alla deltagarna lyfta upp 5 st valfria platta godisar (till exempel Brio) ur en hög mugg.

 

Första person som har alla godisar utanför muggen vinner.

Käkkramp – Tugga Brio

Alla tävlande ska äta en påse Brio. Först klar gapar och visar en tom mun. Det här görs med fördel tillsammans med hela laget. Är ni många, ät fler godisar. Varning för kramp i käken!

Hakboll

Alla i laget ska runda en kon med en tennisboll fastklämd under hakan (händerna på ryggen!). Lämna sen över till nästa person utan att använda händerna. Först klar vinner.

Hakboll

Alla i laget ska runda en kon med en tennisboll fastklämd under hakan (händerna på ryggen!). Lämna sen över till nästa person utan att använda

händerna. Först klar vinner.

Stafett med potatis på sked

En person i varje lag får en potatis på en sked. Sen gäller det att springa och runda en kon innan du lämnar över skeden med potatisen till nästa person. Tappar du potatisen får du börja om. När alla i laget hunnit runt och tillbaka är tävlingen slut.

Pricka hinken

Du behöver: Frisbee, hink.
Instruktioner: Ställ ut en hink 10-15 m bort från ”startlinjen”. Ställ sedan upp deltagarna vid startlinjen och låt dem kasta frisbeen tre kast var. Det lag som prickar i hinken flest gånger vinner.

Dra och hitta

Du behöver: En eller två papperslappar per person, penna

 

Instruktioner: Låt varje deltagare få en eller två papperslappar där de på vardera sida av lappen skriver ned ett ord. Det kan vara vilka ord som helst, ex. "äpple" och "moln". Lägga alla lappar i en påse och dra sedan två lappar och läs två ord (ett från varje lapp). Nu gäller det för deltagarna att så snabbt som möjligt hitta ett föremål som matchar det som står på papperslappen. Här gäller det att vara kreativ och som domare tar du beslutet om vad som som godkänt och inte!

Kolasnöret

Du behöver: Kolasnöre

 

Instruktioner: Ge alla deltagare var sitt kolasnöre. Stoppa in 2 cm av ena änden av kolasnöret i munnen och låt resten av snöre hänga utanför munnen. Vid startsignal ska deltagarna försöka äta upp kolasnöret på kortast tid, utan att ta hjälp av händer eller annat. Förste person som ätit upp hela vinner.

Pingisbollen

Placera fyra flaskor med en pingisboll på toppen av varje flaska. Framför flaskorna ställer du fyra glas med vatten i med olika avstånd till flaskorna. Sen ska de tävlande på kortast tid blåsa ner pingisbollarna i respektive vattenglas.

Sockermunken

Ät en sockrad munk utan att slicka dig om munnen. Först klar utan att ha slickat sig om munnen vinner.

Jokern

Du behöver: Kortlek, tom glasflaska


Instruktioner: Lägg kortleken med en joker i botten ovanpå glasflaskans mynning. Ställ upp lagdeltagarna och låt dem möta varandra en mot en, alternativt att varje lag får välja ut en kämpe. Sedan ska deltagarna i turordning blåsa bort ett valfritt antal kort från kortleken. Fortsätt att blåsa bort kort tills den som blåser bort jokern (alltså det sista kortet i högen) från flaskan förlorar.

Jättesäckhoppning

Denna leken kräver att man har tillgång till jättestora säckar. De går att få tag på t.ex i affärer som säljer matjord eller liknande.

Om man har en sådan säck kan upp till sex personer hoppa säck samtidigt i samma säck!


Har man flera säckar går det att göra lagstafetter annars kan man tävla mot klockan eller bara träna samarbete.

 

​Jucka sönder ballongen

Du behöver: x antal ballonger och snöre.

Ni har säkert sett filmen som har fått enorm spridning i sociala medier. Den här grenen går ut på att man fäster en ballong på rumpan med hjälp av ett snöre runt midjan. Den första personen i laget ska stå vid mål och vänta på att nästa person i laget springer fram till den och juckar sönder ballongen. När ballongen går sönder kan nästa person springa fram och jucka sönder den andra personens ballong. Skratt och lite kiss i byxan utlovas. Laget som har juckat sönder alla ballonger vinner och får poäng.

Kasta pil med sugpropp

Vad behövs: Minst en avloppsrensare med sugpropp och en poängtavla (som går att göra själv).

Gör en poängtavla med tre fält: 3 poäng innerst, 2 poäng mellerst och 1 poäng ytterst. Kasta och räkna poäng.

Kuddkrig på stock

Två tävlande står eller sitter mittemot varandra på en stock en bit ovanför markhöjd. Båda tävlande har minst vars en kudde i händerna. När startsignalen går gäller det att tvinga ner sin motståndare med kudden. Det är inte tillåtet att knuffa ner varandra med händer eller fötter.

Kubbstafett

Ställ ut x antal kubbar på rad, en rad för varje lag. Lagen börjar samtidigt att kasta ner kubben med en pinne var, och när man träffat springer man och hämtar pinnen och lämnar över till nästa – precis som i stafett. Först klar vinner.

Spiktävling

Om du har tillgång till hammare, spik och ordentliga träbitar eller plankor är detta en rolig och enkel lek. Alla deltagare ska slå i en spik hela vägen ner, en i taget, så fort som möjligt. Snabbast vinner.

Ballongpoäng

Leken förbereds genom att man skriver poängsiffror på små papperslappar, ca 3x3cm. Det kan vara t.ex. 2 st lappar med siffran 0 på, 4 st med 5, 2 st med 10, 2 st med 15. Vik eller rulla ihop lapparna och placera varje lapp inuti i egen ballong. 
Ballongerna med lappar i blåses upp och fästs på rad på ett rep eller en träskiva. 
Enskilt eller i lag får deltagarna turas om att kasta pil och spräcka ballongerna och samla poänglappar. Det gäller att få så många poäng som möjligt. Så även om man spräckt flest ballonger kan det lag som fått ner färre vinna för att de fått fler poäng.  Vi brukar kika på poängen först när alla ballonger är spräckta. Då blir det spännande in i det sista! Använder man bara en pil är risken minimal att någon blir träffad, men tänk ändå på säkerheten för deltagarna!

Rövkrok

Detta är en rolig lek för vuxna som ofta förknippas med Gotland, men som varit känd över stora delar av södra Sverige.

Så här går leken till:

  1. De två tävlande lägger sig på rygg bredvid varandra, men med huvudena åt var sitt håll. Armarna närmast varandra krokar man ihop i en armkrok.

  2. Båda lyfter det ben som är närmast den andre och krokar ihop dessa.

  3. Nu gäller det att välta över/välta bak/trycka ner den andres ben genom att dra sitt eget ben emot sig/ner mot marken.

  4. Den som lyckas ligga kvar och inte bli vält har vunnit.

Nyfiken i en strut

Rulla ihop ett A3 papper till en strut och fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Var noga med att de små hålen blir lika stora. Genom det lilla titthålet ska deltagarna sedan leta efter ett föremål på gräsmattan. Den som först hittar föremålet vinner.

Eller spela fotboll med två mål och en boll.

Plocka potatis

Deltagarna får sätta en strut som är öppen i båda ändar för ansiktet. Det ska bara vara möjligt för deltagaren att se något genom den lilla öppningen.
Inom ett större avgränsat lekområde sprids sedan en mängd potatisar ut som ska plockas upp av deltagarna.

Aktiviteten kan utföras enskilt på tid eller med flera tävlande samtidigt.
Tänk på kollisionsrisken när synfältet är begränsat.
 

Det går att byta ut potatisarna mot bollar, eller ägg (även om ägg kan vara lite ömtåliga)

Skottkärrerace

En perfekt aktivitet för lekfulla gäster som har mycket spring i benen!

Så här går leken till:

Det behövs lika många skottkärror som lag, minst två alltså.
En person kör skottkärran och en sitter i – svårare än så är det inte! Förslagsvis över en gräsmatta, fram till en markering som ska rundas och sedan tillbaka till laget där man snabbt byter till ny förare och passagerare.
Första laget som kört alla sina rundor vinner!
Vill man göra leken ännu mer utmanande kan man låta föraren ha förbundna ögon, och passageraren får vara den som styr genom att ropa ”höger!”, ”nej, vänster!”…

Visseltävling

Vad behövs: Torra kex och bestäm en melodi ni ska vissla.

Ät 3-4 kex, tugga och försök att VISSLA. Den som kan vissla först vinner.

Godishissen

Spelarna måste dra snöret runt varje öra och dra pennan staplad med tre M & M till munnen och äta dem. 

Det lag som klarar flest vinner!

Gurkförflyttning

Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en gurka som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast gurkan mellan knäna och lämna över den till nästa persons knän.

Om gurkan trillar i golvet straffas laget med att gurkan får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig. Extra rolig blir den här leken om personerna i lagen är olika långa.

 

Snurra runt pinnen 

Ställ upp lagen på led och placera en käpp på gräsmattan ungefär 10 meter framför varje lag. En och en springer ni fram, rätar upp käppen så att ena änden är i marken och den andra mot pannan. Spring sedan runt käppen x antal varv, släpp käppen, och spring tillbaka till ditt lag så snabbt du kan. Det kommer bli vingligt, så var försiktig! När du kommit tillbaka tar nästa tävlande vid. Första laget med alla i mål vinner.

Laglängdhopp

Deltagarna delas in i lag. Alla lag startar från en gemensam startlinje. En person från varje lag hoppar så långt det går, stillastående från startlinjen.

Från där första hoppare landar ställer sig nästa lagmedlem och hoppar så långt det går och så vidare. När alla lag fått hoppa lika många gånger kontrollerar man vem som har det längsta laghoppet!

Man kan också se vilket lag som behövde minst antal hopp för att klara av ett bestämt avstånd eller vilka som når fram snabbast.

Buffa boll

I denna lek gäller det att driva en boll framåt, men inte med fötterna som i fotboll utan bara med hjälp av huvudet.
Deltagarna ställer upp sig längs en startlinje och ska när startskottet går, krypande, knuffa en boll med huvudet en sträcka, runda ett rundningsmärke och ta sig tillbaka till startlinjen igen.

Denna kan med fördel göras som en stafett! Prova med bollar i olika storlekar.

Äggrullning

Här gäller det att få sitt ägg att rulla längst. Stillastående från en startlinje ska ägget rullas iväg, antingen längs plan mark eller från en planka. Viktigt är att ägget har kontakt med marken hela vägen när det rullar och inte kastas iväg, det är ju fusk!

Bakvändkurragömma

Tvärtom mot den klassiska varianten! Här är det alla som räknar och en som gömmer sig. Den som hittar personen gömmer sig på samma ställe.

 

Till slut kommer det vara en kvar som letar och hittar alla på en gång.

Springa roddbåt

Spelarna måste dra snöret runt varje öra och dra pennan staplad med tre M & M till munnen och äta dem. 

Det lag som klarar flest vinner!

Grodspottning

Denna lek kan utföras enskilt eller i lagform. Om deltagarna tävlar enskilt gäller det att från en startlinje spotta en godis gelegroda längst av alla. 

Väljer man lagvarianten så delas deltagarna in i lika stora lag. Förste man spottar iväg sin gelegroda. Från där den hamnar ställer sig näste man i tur och spottar sin osv.

 

Det lag som kommer längst vinner.

Pennan i flaskan

Den här kommer vi ihåg från mellanstadiets klassfester! Man delar upp gästerna i två lag, lagen ställer sig i två led. Första personen i varje led får ett snöre knutet kring midjan. Från snöret hänger ett annat snöre som är fastknutet i en blyertspenna. Bakom de som tävlar ställer man varsin flaska.

Målet är för dem att genom att böja sig framåt och titta bakåt, mellan benen, pricka flaskan med blyertspennan. När de har lyckats går turen vidare till näste man i laget. Det lag som är klart först vinner.

Äggkampen

Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får vars ett ägg som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar de längre ifrån varandra. Det par som klarar längs avstånd utan att ägget går sönder vinner! Kletvarning utfärdas så akta kläderna.

Vattenkedja

Deltagarna ställer sig på ett led. Alla har vars en mugg. Försteman i ledet står vid en vattenkälla av något slag, t.ex en spann full med vatten. Siste man står vid en tom spann. När startsignalen går fyller försteman sin mugg med vatten ur spannen och häller sedan över vattnet från sin mugg till nästa persons mugg osv. När siste man får vattnet i sin mugg häller han det raskt ner i sin spann. Så fortsätter leken, antingen under en förutbestämd tid eller tills vattnet i första spannen är slut. Då mäter man hur mycket vatten laget lyckats transportera.
 

Bankrånarbowling

Denna vuxenlek är kul både för att tävlingsmomentet är utmanande och för att man ser så rolig ut!

  1. Man behöver nylonstrumpor, tennisbollar och vattenflaskor.

  2. Den tävlande stoppar in en tennisboll i nylonstrumpans tå och trär sedan strumpan över huvudet som en bankrånare.

  3. Nu gäller det att svänga på huvudet och få bollen i gungning så den slår ner så många vattenflaskor som möjligt.

Styrkeprov

Vad behövs: Två tyngder av något slag (t.ex. tegelpannor, stenar eller vikter) och ett tidtagarur.

Försök att hålla armarna rakt ut med tyngderna i varsin hand. Den deltagare som klarar av att hålla armarna raka längst vinner.

Balansera på rep

Lägg ut ett långt rep på golvet och be alla festdeltagarna att ställa sig med båda fötterna på repet, bredvid varandra, gärna
utan skor.


Ledaren säger sedan åt alla att tex ställa sig i födelsedagsordning, med Januari längst ut till vänster och december längst ut till höger.
Man måste alltid ha en fot på repet och får därför klättra och krama sig förbi varandra.


Fungerar bra som isbrytare på festen.

Såpafotboll/brännboll

Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en gurka som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast gurkan mellan knäna och lämna över den till nästa persons knän.

Om gurkan trillar i golvet straffas laget med att gurkan får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig. Extra rolig blir den här leken om personerna i lagen är olika långa.

 

Skida i kapp

Man behöver fyra stycken gamla plankor eller skidor. Sedan spikar man fast 3 st band tvärs över varje skida, med lagom avstånd så att tre personer kan stå bakom varandra. Leken går ut på att tre personer ur varje lag trär in fötterna i banden och med gemensamma ansträngningar tar sig en viss sträcka på kortast möjliga tid. Extra kul blir det om man gör banan lite kurvig.

Jullekar

 

Kär-leken

Alla sitter på en varsin stol i en ring, förutom en person. Denna ska försöka få en stol genom att förklara sin kärlek till någon i ringen. Om personen som sitter då börjar skratta måste den ge upp sin stol, om inte får den kärlekskranke gå vidare till nästa. 100 procent risk för skratt!

Vant-ätande

Tillbehör: Block-choklad, mössa, halsduk, vantar, tärning, kniv, gaffel.
Alla sitter i en ring, med ett fat blockchoklad i mitten. En börjar med att slå en tärning, sedan är det nästas tur, osv, ända tills någon får en sexa. Då får han ta på mössa, vantar och halsduk och börja äta chokladen med kniv och gaffel. Under tiden fortsätter man att slå tärningen, och när någon får en sexa är det dennes tur att rycka till sig mössa, vantar, halsduk och börja äta tills han blir avbruten av nästa sexa.

Galenpanna

1. Du behöver papper, penna och tejp.
2. Skriv en kändis eller någon alla vet om på en lapp. Tejpa den i pannan på personen till höger om dig.
3. Nu ska alla med ja och nej-frågor lista ut vem man är. Man får ställa en fråga åt gången.
4. Försten vinner.

OBS! Du får bara gissa på personer tre gånger, sedan åker du ut.

Kinesiska viskleken

Denna lek är exakt som viskleken men med papper och penna! Gör så här: Riv lagom stora lappar och dela ut pennor till alla. Alla ska ha lika många lappar som det är personer i rummet, det vill säga är ni sex personer ska alla ha sex lappar var. Ställ klockan på två minuter. Nu ska alla rita något på en lapp. När två minuter har gått börjar stressen. Alla visar sin teckning till den som sitter till vänster om en. Man håller upp teckningen i prick tio sekunder. Sedan ställs klockan på 30 sekunder och nu ska man rita av den teckning man sett på en ny lapp. När 30 sekunder har gått lägger man ner lappen, tar en ny och så får man återigen titta på teckningen som den till vänster håller upp. När man har gått hela laget runt och alla har ritat alla teckningar är leken slut. Då visar man upp originalteckningarna och lägger dem efter varandra så att man ser hur teckningen blivit allt eftersom folk har målat av bilden ur minnet.

Musen eller “pip!”

Lägg en hög nötter (och / eller russin och mandlar) på bordet. En person vänder ryggen till, de andra bestämmer vilken nöt som är “musen”. Den som spelar vänder sig om och plockar sedan nötter tills dess den tar “musen”, då ropar alla andra “pip!”. Antingen tävlar man och räknar ihop hur många nötter man tagit och lägger tillbaka dem. Den som fått flest nötter efter flera omgångar vinner! Eller, särskilt om man spelar med mindre barn, kan man istället för att räkna och tävla, spela med russin och mandlar och helt enkelt låta den som spelar äta upp alla russin/mandlar som inte är möss!

Apelsinförflyttning

Den här leken är i all sin enkelhet hejdlöst rolig. Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en apelsin som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast apelsinen mellan hakan och halsen och lämna över den till nästa persons haka/hals. Om apelsinen trillar i golvet straffas laget med att apelsinen får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig.

 

Uppdrag under tallriken

Alla får var sitt uppdrag, till exempel under tallriken vid måltiden.

Uppdragen ska vara lite annorlunda, som "torka din bordsgranne om munnen då och då", "ta mat från din bordsgrannes tallrik då och då", "avbryt och berätta om din semester ofta", "rapa högt och ljudligt", "säg att det här var det värsta du ätit", "skåla för sommaren ofta" "kommentera en och samma tavla då och då", "sträck dig över bordet efter mat så att det stör" osv. 

Vem är vem?

Bra lek för fester där alla inte känner varandra så bra, eller där olika kompisgäng möts. Först delas gästerna in i grupper, som får heta 1, 2, 3 osv. Varje grupp får ett antal frågor om en annan grupp som de ska ta reda på under kvällens gång.

 

Tex: vilken skostorlek har Nisse? Vad hade Berit för betyg när hon gick ut nian? Sedan gäller det för grupperna att under kvällen lista ut dessa svar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:


Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).