Friends Party

Gratis lekar & aktiviteter till festen

SOMMARLEKAR

Stafett med potatis på sked

En person i varje lag får en potatis på en sked. Sen gäller det att springa och runda en kon innan du lämnar över skeden med potatisen till nästa person. Tappar du potatisen får du börja om. När alla i laget hunnit runt och tillbaka är tävlingen slut.

Pingisbollen

Placera fyra flaskor med en pingisboll på toppen av varje flaska. Framför flaskorna ställer du fyra glas med vatten i med olika avstånd till flaskorna. Sen ska de tävlande på kortast tid blåsa ner pingisbollarna i respektive vattenglas.

Blåsa ballong tills den spricker

Ge alla tävlande en varsin ballong. Blås upp tills den spricker. Extra kul blir det med stora ballonger.

Käkkramp – Tugga Brio

Alla tävlande ska äta en påse Brio. Först klar gapar och visar en tom mun. Det här görs med fördel tillsammans med hela laget. Är ni många, ät fler godisar. Varning för kramp i käken!

Pricka hinken

Du behöver: Frisbee, hink.
Instruktioner: Ställ ut en hink 10-15 m bort från ”startlinjen”. Ställ sedan upp deltagarna vid startlinjen och låt dem kasta frisbeen tre kast var. Det lag som prickar i hinken flest gånger vinner.

Sockermunken

Ät en sockrad munk utan att slicka dig om munnen. Först klar utan att ha slickat sig om munnen vinner.

Bananen runt midjan

Knyt en banan/gurka i ett snöre (eller lägg dem i en strumpbyxa) runt midjan. Sen gäller det att förflytta en tennisboll fram och tillbaka runt en kon endast med hjälp av att svinga bananen/gurkan. Lämna över till nästa person i laget. Första laget där alla har hunnit klart vinner.

Hakboll

Alla i laget ska runda en kon med en tennisboll fastklämd under hakan (händerna på ryggen!). Lämna sen över till nästa person utan att använda händerna. Först klar vinner.

Dra och hitta

Du behöver: En eller två papperslappar per person, penna

 

Instruktioner: Låt varje deltagare få en eller två papperslappar där de på vardera sida av lappen skriver ned ett ord. Det kan vara vilka ord som helst, ex. "äpple" och "moln". Lägga alla lappar i en påse och dra sedan två lappar och läs två ord (ett från varje lapp). Nu gäller det för deltagarna att så snabbt som möjligt hitta ett föremål som matchar det som står på papperslappen. Här gäller det att vara kreativ och som domare tar du beslutet om vad som som godkänt och inte!

Jokern

Du behöver: Kortlek, tom glasflaska


Instruktioner: Lägg kortleken med en joker i botten ovanpå glasflaskans mynning. Ställ upp lagdeltagarna och låt dem möta varandra en mot en, alternativt att varje lag får välja ut en kämpe. Sedan ska deltagarna i turordning blåsa bort ett valfritt antal kort från kortleken. Fortsätt att blåsa bort kort tills den som blåser bort jokern (alltså det sista kortet i högen) från flaskan förlorar.

Fånga äpplet

Du behöver: Hinkar, vatten, äpple

 

Instruktioner: Ställ en hink med vatten som fyller upp 2/3 av hinken samt så många äpplen som laget innehåller cirka 10 m från startlinjen. Låt lagdeltagarna stå på led vid startlinjen och vid startskott får de en och en springa fram till hinken och försöka få upp ett äpple enbart med hjälp av munnen (inga händer är tillåtna). När den första deltagaren fått upp ett äpple med munnen får deltagaren springa tillbaka till sitt lag och låta näste på tur springa fram för att få upp ett äpple. Första laget som fått upp alla äpplen ur hinken och tagit sig tillbaka till startlinjen vinner.

Kolasnöret

Du behöver: Kolasnöre

 

Instruktioner: Ge alla deltagare var sitt kolasnöre. Stoppa in 2 cm av ena änden av kolasnöret i munnen och låt resten av snöre hänga utanför munnen. Vid startsignal ska deltagarna försöka äta upp kolasnöret på kortast tid, utan att ta hjälp av händer eller annat. Förste person som ätit upp hela vinner.

​Jucka sönder ballongen

Du behöver: x antal ballonger och snöre.


Ni har säkert sett filmen som har fått enorm spridning i sociala medier. Den här grenen går ut på att man fäster en ballong på rumpan med hjälp av ett snöre runt midjan. Den första personen i laget ska stå vid mål och vänta på att nästa person i laget springer fram till den och juckar sönder ballongen. När ballongen går sönder kan nästa person springa fram och jucka sönder den andra personens ballong. Skratt och lite kiss i byxan utlovas. Laget som har juckat sönder alla ballonger vinner och får poäng.

Vattenballonger

Du behöver några hinkar fyllda med vatten (en per lag), och fyllda vattenballonger.

Dela in deltagarna i lag. Ställ de vattenfyllda hinkarna på var sin stol, ca fem meter från lagen. I hinkarna placerar man sedan de (väl-)fyllda vattenballongerna. Ytterligare fem meter bort står en tom hink.

Det gäller nu för deltagarna att springa fram till första hinken och med händerna på ryggen ta upp en ballong med munnen, och bära den på detta sätt bort till den tomma hinken. Man får inte bära ballongen i knuten.

När en deltagare placerat en ballong i hinken ger han/hon klartecken till nästa deltagare att starta. Råkar man bita sönder en ballong är det bara att börja om med en ny.

Det kan vara bra att ha en "domare" vid varje hink så att ingen fuskar och bär ballongen i knuten. Det lag som först flyttat alla sina ballonger till den tomma hinken vinner. Har man inte hinkar så det räcker till två per lag, så kan man ha vattenballongerna i olika färger för att hålla isär de olika lagen.

Laglängdhopp

Deltagarna delas in i lag. Alla lag startar från en gemensam startlinje. En person från varje lag hoppar så långt det går, stillastående från startlinjen.

Från där första hoppare landar ställer sig nästa lagmedlem och hoppar så långt det går och så vidare. När alla lag fått hoppa lika många gånger kontrollerar man vem som har det längsta laghoppet!

Man kan också se vilket lag som behövde minst antal hopp för att klara av ett bestämt avstånd eller vilka som når fram snabbast.

Äggkampen

Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får vars ett ägg som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar de längre ifrån varandra. Det par som klarar längs avstånd utan att ägget går sönder vinner! Kletvarning utfärdas så akta kläderna.

Kasta pil med sugpropp

Vad behövs: Minst en avloppsrensare med sugpropp och en poängtavla (som går att göra själv).

Gör en poängtavla med tre fält: 3 poäng innerst, 2 poäng mellerst och 1 poäng ytterst. Kasta och räkna poäng.

Plocka potatis

Deltagarna får sätta en strut som är öppen i båda ändar för ansiktet. Det ska bara vara möjligt för deltagaren att se något genom den lilla öppningen.
Inom ett större avgränsat lekområde sprids sedan en mängd potatisar ut som ska plockas upp av deltagarna.

Aktiviteten kan utföras enskilt på tid eller med flera tävlande samtidigt.
Tänk på kollisionsrisken när synfältet är begränsat.
 

Det går att byta ut potatisarna mot bollar, eller ägg (även om ägg kan vara lite ömtåliga)

Buffa boll

I denna lek gäller det att driva en boll framåt, men inte med fötterna som i fotboll utan bara med hjälp av huvudet.
Deltagarna ställer upp sig längs en startlinje och ska när startskottet går, krypande, knuffa en boll med huvudet en sträcka, runda ett rundningsmärke och ta sig tillbaka till startlinjen igen.

Denna kan med fördel göras som en stafett! Prova med bollar i olika storlekar.

Vattenkedja

Deltagarna ställer sig på ett led. Alla har vars en mugg. Försteman i ledet står vid en vattenkälla av något slag, t.ex en spann full med vatten. Siste man står vid en tom spann. När startsignalen går fyller försteman sin mugg med vatten ur spannen och häller sedan över vattnet från sin mugg till nästa persons mugg osv. När siste man får vattnet i sin mugg häller han det raskt ner i sin spann. Så fortsätter leken, antingen under en förutbestämd tid eller tills vattnet i första spannen är slut. Då mäter man hur mycket vatten laget lyckats transportera.

Det finns oändligt med varianter på denna lek. En är att försteman står med en spann vid t.ex en sjö (om det finns en sådan där man är). Försteman fyller sin spann med vatten och slänger det till sina lagkamrater, som står en bit bort med sina muggar beredda att fånga. Det vatten de lyckas fånga i sina muggar springer de iväg med och öser ner i en gemensam spann.

Kuddkrig på stock

Två tävlande står eller sitter mittemot varandra på en stock en bit ovanför markhöjd. Båda tävlande har minst vars en kudde i händerna. När startsignalen går gäller det att tvinga ner sin motståndare med kudden. Det är inte tillåtet att knuffa ner varandra med händer eller fötter.

Skottkärrerace

En perfekt aktivitet för lekfulla gäster som har mycket spring i benen!

Så här går leken till:

Det behövs lika många skottkärror som lag, minst två alltså.
En person kör skottkärran och en sitter i – svårare än så är det inte! Förslagsvis över en gräsmatta, fram till en markering som ska rundas och sedan tillbaka till laget där man snabbt byter till ny förare och passagerare.
Första laget som kört alla sina rundor vinner!
Vill man göra leken ännu mer utmanande kan man låta föraren ha förbundna ögon, och passageraren får vara den som styr genom att ropa ”höger!”, ”nej, vänster!”…