top of page

Gratis festlekar för vuxna & barn

happy-sun.png
Tomteluva.png
heart-wedding-locked-png.png
Sommarlekar

Sommarlekar

Ballongjakten.jpg

Ballongjakten

Alla tävlande får två ballonger att knyta fast runt foten. Sen ska du försöka spränga ballongerna på din motståndares fötter genom att springa runt och jaga varandra. Stojigt men roligt!

midsommarlekar-ballongen.jpg

Blåsa ballong tills den spricker

Ge alla tävlande en varsin ballong. Blås upp tills den spricker. Extra kul blir det med stora ballonger.

banan

Bananen runt midjan

Knyt en banan/gurka i ett snöre (eller lägg dem i en strumpbyxa) runt midjan. Sen gäller det att förflytta en tennisboll fram och tillbaka runt en kon endast med hjälp av att svinga bananen/gurkan. Lämna över till nästa person i laget. Första laget där alla har hunnit klart vinner.

 

 

Gröna äpplen

Fånga äpplet

Du behöver: Hinkar, vatten, äpple

 

Instruktioner: Ställ en hink med vatten som fyller upp 2/3 av hinken samt så många äpplen som laget innehåller cirka 10 m från startlinjen. Låt lagdeltagarna stå på led vid startlinjen och vid startskott får de en och en springa fram till hinken och försöka få upp ett äpple enbart med hjälp av munnen (inga händer är tillåtna). När den första deltagaren fått upp ett äpple med munnen får deltagaren springa tillbaka till sitt lag och låta näste på tur springa fram för att få upp ett äpple. Första laget som fått upp alla äpplen ur hinken och tagit sig tillbaka till startlinjen vinner.

långa sugröret lek.jpg

Långa sugröret

Med hjälp av ett jättelångt sugrör ska alla deltagarna lyfta upp 5 st valfria platta godisar (till exempel Brio) ur en hög mugg.

 

Första person som har alla godisar utanför muggen vinner.

midsommarlekar-tugga-brio.jpg

Käkkramp – Tugga Brio

Alla tävlande ska äta en påse Brio. Först klar gapar och visar en tom mun. Det här görs med fördel tillsammans med hela laget. Är ni många, ät fler godisar. Varning för kramp i käken!

Pile av tennisbollar

Hakboll

Alla i laget ska runda en kon med en tennisboll fastklämd under hakan (händerna på ryggen!). Lämna sen över till nästa person utan att använda händerna. Först klar vinner.

Pile av tennisbollar

Hakboll

Alla i laget ska runda en kon med en tennisboll fastklämd under hakan (händerna på ryggen!). Lämna sen över till nästa person utan att använda

händerna. Först klar vinner.

Stafett_med_potatis_på_sked.jpg

Stafett med potatis på sked

En person i varje lag får en potatis på en sked. Sen gäller det att springa och runda en kon innan du lämnar över skeden med potatisen till nästa person. Tappar du potatisen får du börja om. När alla i laget hunnit runt och tillbaka är tävlingen slut.

Frisbee kastare

Pricka hinken

Du behöver: Frisbee, hink.
Instruktioner: Ställ ut en hink 10-15 m bort från ”startlinjen”. Ställ sedan upp deltagarna vid startlinjen och låt dem kasta frisbeen tre kast var. Det lag som prickar i hinken flest gånger vinner.

Skriva på ett papper

Dra och hitta

Du behöver: En eller två papperslappar per person, penna

 

Instruktioner: Låt varje deltagare få en eller två papperslappar där de på vardera sida av lappen skriver ned ett ord. Det kan vara vilka ord som helst, ex. "äpple" och "moln". Lägga alla lappar i en påse och dra sedan två lappar och läs två ord (ett från varje lapp). Nu gäller det för deltagarna att så snabbt som möjligt hitta ett föremål som matchar det som står på papperslappen. Här gäller det att vara kreativ och som domare tar du beslutet om vad som som godkänt och inte!

Kolasnöret.jpg

Kolasnöret

Du behöver: Kolasnöre

 

Instruktioner: Ge alla deltagare var sitt kolasnöre. Stoppa in 2 cm av ena änden av kolasnöret i munnen och låt resten av snöre hänga utanför munnen. Vid startsignal ska deltagarna försöka äta upp kolasnöret på kortast tid, utan att ta hjälp av händer eller annat. Förste person som ätit upp hela vinner.

midsommarlekar-pingisbollen.jpg

Pingisbollen

Placera fyra flaskor med en pingisboll på toppen av varje flaska. Framför flaskorna ställer du fyra glas med vatten i med olika avstånd till flaskorna. Sen ska de tävlande på kortast tid blåsa ner pingisbollarna i respektive vattenglas.

​Ät_en_sockrad_munk_utan_att_slicka_d

Sockermunken

Ät en sockrad munk utan att slicka dig om munnen. Först klar utan att ha slickat sig om munnen vinner.

Kortlek

Jokern

Du behöver: Kortlek, tom glasflaska


Instruktioner: Lägg kortleken med en joker i botten ovanpå glasflaskans mynning. Ställ upp lagdeltagarna och låt dem möta varandra en mot en, alternativt att varje lag får välja ut en kämpe. Sedan ska deltagarna i turordning blåsa bort ett valfritt antal kort från kortleken. Fortsätt att blåsa bort kort tills den som blåser bort jokern (alltså det sista kortet i högen) från flaskan förlorar.

Jättesäckhoppning.jpg

Jättesäckhoppning

Denna leken kräver att man har tillgång till jättestora säckar. De går att få tag på t.ex i affärer som säljer matjord eller liknande.

Om man har en sådan säck kan upp till sex personer hoppa säck samtidigt i samma säck!


Har man flera säckar går det att göra lagstafetter annars kan man tävla mot klockan eller bara träna samarbete.

​Jucka sönder ballongen

​Jucka sönder ballongen

Du behöver: x antal ballonger och snöre.

Ni har säkert sett filmen som har fått enorm spridning i sociala medier. Den här grenen går ut på att man fäster en ballong på rumpan med hjälp av ett snöre runt midjan. Den första personen i laget ska stå vid mål och vänta på att nästa person i laget springer fram till den och juckar sönder ballongen. När ballongen går sönder kan nästa person springa fram och jucka sönder den andra personens ballong. Skratt och lite kiss i byxan utlovas. Laget som har juckat sönder alla ballonger vinner och får poäng.

avloppsrensare med sugpropp.jpg

Kasta pil med sugpropp

Vad behövs: Minst en avloppsrensare med sugpropp och en poängtavla (som går att göra själv).

Gör en poängtavla med tre fält: 3 poäng innerst, 2 poäng mellerst och 1 poäng ytterst. Kasta och räkna poäng.

Kuddkrig på stock

Kuddkrig på stock

Två tävlande står eller sitter mittemot varandra på en stock en bit ovanför markhöjd. Båda tävlande har minst vars en kudde i händerna. När startsignalen går gäller det att tvinga ner sin motståndare med kudden. Det är inte tillåtet att knuffa ner varandra med händer eller fötter.

kubb.jpg

Kubbstafett

Ställ ut x antal kubbar på rad, en rad för varje lag. Lagen börjar samtidigt att kasta ner kubben med en pinne var, och när man träffat springer man och hämtar pinnen och lämnar över till nästa – precis som i stafett. Först klar vinner.

Hamring

Spiktävling

Om du har tillgång till hammare, spik och ordentliga träbitar eller plankor är detta en rolig och enkel lek. Alla deltagare ska slå i en spik hela vägen ner, en i taget, så fort som möjligt. Snabbast vinner.

Ballongpoäng.jpg

Ballongpoäng

Leken förbereds genom att man skriver poängsiffror på små papperslappar, ca 3x3cm. Det kan vara t.ex. 2 st lappar med siffran 0 på, 4 st med 5, 2 st med 10, 2 st med 15. Vik eller rulla ihop lapparna och placera varje lapp inuti i egen ballong. 
Ballongerna med lappar i blåses upp och fästs på rad på ett rep eller en träskiva. 
Enskilt eller i lag får deltagarna turas om att kasta pil och spräcka ballongerna och samla poänglappar. Det gäller att få så många poäng som möjligt. Så även om man spräckt flest ballonger kan det lag som fått ner färre vinna för att de fått fler poäng.  Vi brukar kika på poängen först när alla ballonger är spräckta. Då blir det spännande in i det sista! Använder man bara en pil är risken minimal att någon blir träffad, men tänk ändå på säkerheten för deltagarna!

Rövkrok.jpg

Rövkrok

Detta är en rolig lek för vuxna som ofta förknippas med Gotland, men som varit känd över stora delar av södra Sverige.

Så här går leken till:

 1. De två tävlande lägger sig på rygg bredvid varandra, men med huvudena åt var sitt håll. Armarna närmast varandra krokar man ihop i en armkrok.

 2. Båda lyfter det ben som är närmast den andre och krokar ihop dessa.

 3. Nu gäller det att välta över/välta bak/trycka ner den andres ben genom att dra sitt eget ben emot sig/ner mot marken.

 4. Den som lyckas ligga kvar och inte bli vält har vunnit.

nyfiken i en strut

Nyfiken i en strut

Rulla ihop ett A3 papper till en strut och fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Var noga med att de små hålen blir lika stora. Genom det lilla titthålet ska deltagarna sedan leta efter ett föremål på gräsmattan. Den som först hittar föremålet vinner.

Eller spela fotboll med två mål och en boll.

Organiska potatisar

Plocka potatis

Deltagarna får sätta en strut som är öppen i båda ändar för ansiktet. Det ska bara vara möjligt för deltagaren att se något genom den lilla öppningen.
Inom ett större avgränsat lekområde sprids sedan en mängd potatisar ut som ska plockas upp av deltagarna.

Aktiviteten kan utföras enskilt på tid eller med flera tävlande samtidigt.
Tänk på kollisionsrisken när synfältet är begränsat.
 

Det går att byta ut potatisarna mot bollar, eller ägg (även om ägg kan vara lite ömtåliga)

skottkarrerace.jpg

Skottkärrerace

En perfekt aktivitet för lekfulla gäster som har mycket spring i benen!

Så här går leken till:

Det behövs lika många skottkärror som lag, minst två alltså.
En person kör skottkärran och en sitter i – svårare än så är det inte! Förslagsvis över en gräsmatta, fram till en markering som ska rundas och sedan tillbaka till laget där man snabbt byter till ny förare och passagerare.
Första laget som kört alla sina rundor vinner!
Vill man göra leken ännu mer utmanande kan man låta föraren ha förbundna ögon, och passageraren får vara den som styr genom att ropa ”höger!”, ”nej, vänster!”…

Visseltävling.JPG

Visseltävling

Vad behövs: Torra kex och bestäm en melodi ni ska vissla.

Ät 3-4 kex, tugga och försök att VISSLA. Den som kan vissla först vinner.

godishissen.jpg

Godishissen

Spelarna måste dra snöret runt varje öra och dra pennan staplad med tre M & M till munnen och äta dem. 

Det lag som klarar flest vinner!

gurka.jpg

Gurkförflyttning

Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en gurka som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast gurkan mellan knäna och lämna över den till nästa persons knän.

Om gurkan trillar i golvet straffas laget med att gurkan får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig. Extra rolig blir den här leken om personerna i lagen är olika långa.

 

norsk fylla.jpg

Snurra runt pinnen 

Ställ upp lagen på led och placera en käpp på gräsmattan ungefär 10 meter framför varje lag. En och en springer ni fram, rätar upp käppen så att ena änden är i marken och den andra mot pannan. Spring sedan runt käppen x antal varv, släpp käppen, och spring tillbaka till ditt lag så snabbt du kan. Det kommer bli vingligt, så var försiktig! När du kommit tillbaka tar nästa tävlande vid. Första laget med alla i mål vinner.

Långt hopp

Laglängdhopp

Deltagarna delas in i lag. Alla lag startar från en gemensam startlinje. En person från varje lag hoppar så långt det går, stillastående från startlinjen.

Från där första hoppare landar ställer sig nästa lagmedlem och hoppar så långt det går och så vidare. När alla lag fått hoppa lika många gånger kontrollerar man vem som har det längsta laghoppet!

Man kan också se vilket lag som behövde minst antal hopp för att klara av ett bestämt avstånd eller vilka som når fram snabbast.

Volleyboll på Sand

Buffa boll

I denna lek gäller det att driva en boll framåt, men inte med fötterna som i fotboll utan bara med hjälp av huvudet.
Deltagarna ställer upp sig längs en startlinje och ska när startskottet går, krypande, knuffa en boll med huvudet en sträcka, runda ett rundningsmärke och ta sig tillbaka till startlinjen igen.

Denna kan med fördel göras som en stafett! Prova med bollar i olika storlekar.

Äggrullning 1.jpg

Äggrullning

Här gäller det att få sitt ägg att rulla längst. Stillastående från en startlinje ska ägget rullas iväg, antingen längs plan mark eller från en planka. Viktigt är att ägget har kontakt med marken hela vägen när det rullar och inte kastas iväg, det är ju fusk!

kurragömma_midsommarlekar.jpg

Bakvändkurragömma

Tvärtom mot den klassiska varianten! Här är det alla som räknar och en som gömmer sig. Den som hittar personen gömmer sig på samma ställe.

 

Till slut kommer det vara en kvar som letar och hittar alla på en gång.

Vänner Roddbåt

Springa roddbåt

Spelarna måste dra snöret runt varje öra och dra pennan staplad med tre M & M till munnen och äta dem. 

Det lag som klarar flest vinner!

grodspottning.jpg

Grodspottning

Denna lek kan utföras enskilt eller i lagform. Om deltagarna tävlar enskilt gäller det att från en startlinje spotta en godis gelegroda längst av alla. 

Väljer man lagvarianten så delas deltagarna in i lika stora lag. Förste man spottar iväg sin gelegroda. Från där den hamnar ställer sig näste man i tur och spottar sin osv.

 

Det lag som kommer längst vinner.

Pricka flaskan med pennan.jpg

Pennan i flaskan

Den här kommer vi ihåg från mellanstadiets klassfester! Man delar upp gästerna i två lag, lagen ställer sig i två led. Första personen i varje led får ett snöre knutet kring midjan. Från snöret hänger ett annat snöre som är fastknutet i en blyertspenna. Bakom de som tävlar ställer man varsin flaska.

Målet är för dem att genom att böja sig framåt och titta bakåt, mellan benen, pricka flaskan med blyertspennan. När de har lyckats går turen vidare till näste man i laget. Det lag som är klart först vinner.

Samla ägg

Äggkampen

Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får vars ett ägg som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar de längre ifrån varandra. Det par som klarar längs avstånd utan att ägget går sönder vinner! Kletvarning utfärdas så akta kläderna.

Vattenglas

Vattenkedja

Deltagarna ställer sig på ett led. Alla har vars en mugg. Försteman i ledet står vid en vattenkälla av något slag, t.ex en spann full med vatten. Siste man står vid en tom spann. När startsignalen går fyller försteman sin mugg med vatten ur spannen och häller sedan över vattnet från sin mugg till nästa persons mugg osv. När siste man får vattnet i sin mugg häller han det raskt ner i sin spann. Så fortsätter leken, antingen under en förutbestämd tid eller tills vattnet i första spannen är slut. Då mäter man hur mycket vatten laget lyckats transportera.
 

Bankrånarbowling.jpg

Bankrånarbowling

Denna vuxenlek är kul både för att tävlingsmomentet är utmanande och för att man ser så rolig ut!

 1. Man behöver nylonstrumpor, tennisbollar och vattenflaskor.

 2. Den tävlande stoppar in en tennisboll i nylonstrumpans tå och trär sedan strumpan över huvudet som en bankrånare.

 3. Nu gäller det att svänga på huvudet och få bollen i gungning så den slår ner så många vattenflaskor som möjligt.

Gray and tan ryggsäck på kvinnans arm

Styrkeprov

Vad behövs: Två tyngder av något slag (t.ex. tegelpannor, stenar eller vikter) och ett tidtagarur.

Försök att hålla armarna rakt ut med tyngderna i varsin hand. Den deltagare som klarar av att hålla armarna raka längst vinner.

Nautical Rope

Balansera på rep

Lägg ut ett långt rep på golvet och be alla festdeltagarna att ställa sig med båda fötterna på repet, bredvid varandra, gärna
utan skor.


Ledaren säger sedan åt alla att tex ställa sig i födelsedagsordning, med Januari längst ut till vänster och december längst ut till höger.
Man måste alltid ha en fot på repet och får därför klättra och krama sig förbi varandra.


Fungerar bra som isbrytare på festen.

Såpafotboll.jpg

Såpafotboll/brännboll

Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en gurka som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast gurkan mellan knäna och lämna över den till nästa persons knän.

Om gurkan trillar i golvet straffas laget med att gurkan får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig. Extra rolig blir den här leken om personerna i lagen är olika långa.

 

teambuilding skida i kapp.jpg

Skida i kapp

Man behöver fyra stycken gamla plankor eller skidor. Sedan spikar man fast 3 st band tvärs över varje skida, med lagom avstånd så att tre personer kan stå bakom varandra. Leken går ut på att tre personer ur varje lag trär in fötterna i banden och med gemensamma ansträngningar tar sig en viss sträcka på kortast möjliga tid. Extra kul blir det om man gör banan lite kurvig.

Jullekar

Jul/vinterlekar

Tomteluva.png

Vi hör av oss inom kort med offert eller förslag.

Självklart helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kärleks kärlek

Kär-leken

Alla sitter på en varsin stol i en ring, förutom en person. Denna ska försöka få en stol genom att förklara sin kärlek till någon i ringen. Om personen som sitter då börjar skratta måste den ge upp sin stol, om inte får den kärlekskranke gå vidare till nästa. 100 procent risk för skratt!

blockchoklad.jpg

Vant-ätande

Tillbehör: Block-choklad, mössa, halsduk, vantar, tärning, kniv, gaffel.
Alla sitter i en ring, med ett fat blockchoklad i mitten. En börjar med att slå en tärning, sedan är det nästas tur, osv, ända tills någon får en sexa. Då får han ta på mössa, vantar och halsduk och börja äta chokladen med kniv och gaffel. Under tiden fortsätter man att slå tärningen, och när någon får en sexa är det dennes tur att rycka till sig mössa, vantar, halsduk och börja äta tills han blir avbruten av nästa sexa.

Galenpanna.webp

Galenpanna

1. Du behöver papper, penna och tejp.
2. Skriv en kändis eller någon alla vet om på en lapp. Tejpa den i pannan på personen till höger om dig.
3. Nu ska alla med ja och nej-frågor lista ut vem man är. Man får ställa en fråga åt gången.
4. Försten vinner.

OBS! Du får bara gissa på personer tre gånger, sedan åker du ut.

Kinesiska viskleken.webp

Kinesiska viskleken

Denna lek är exakt som viskleken men med papper och penna! Gör så här: Riv lagom stora lappar och dela ut pennor till alla. Alla ska ha lika många lappar som det är personer i rummet, det vill säga är ni sex personer ska alla ha sex lappar var. Ställ klockan på två minuter. Nu ska alla rita något på en lapp. När två minuter har gått börjar stressen. Alla visar sin teckning till den som sitter till vänster om en. Man håller upp teckningen i prick tio sekunder. Sedan ställs klockan på 30 sekunder och nu ska man rita av den teckning man sett på en ny lapp. När 30 sekunder har gått lägger man ner lappen, tar en ny och så får man återigen titta på teckningen som den till vänster håller upp. När man har gått hela laget runt och alla har ritat alla teckningar är leken slut. Då visar man upp originalteckningarna och lägger dem efter varandra så att man ser hur teckningen blivit allt eftersom folk har målat av bilden ur minnet.

Liten mus

Musen eller “pip!”

Lägg en hög nötter (och / eller russin och mandlar) på bordet. En person vänder ryggen till, de andra bestämmer vilken nöt som är “musen”. Den som spelar vänder sig om och plockar sedan nötter tills dess den tar “musen”, då ropar alla andra “pip!”. Antingen tävlar man och räknar ihop hur många nötter man tagit och lägger tillbaka dem. Den som fått flest nötter efter flera omgångar vinner! Eller, särskilt om man spelar med mindre barn, kan man istället för att räkna och tävla, spela med russin och mandlar och helt enkelt låta den som spelar äta upp alla russin/mandlar som inte är möss!

Högen av apelsiner

Apelsinförflyttning

Den här leken är i all sin enkelhet hejdlöst rolig. Dela upp er i två jämna lag och placera lagkamraterna på led, helst varannan dam och varannan herre. Instruera alla att hålla händerna på ryggen hela tävlingen igenom. Varje lag får en apelsin som ska förflyttas från första till sista person i laget. Lättaste sättet är att knipa fast apelsinen mellan hakan och halsen och lämna över den till nästa persons haka/hals. Om apelsinen trillar i golvet straffas laget med att apelsinen får backa ett steg, dvs till den person som nyss klarat av att lämna den ifrån sig.

 

jullek.jpg

Uppdrag under tallriken

Alla får var sitt uppdrag, till exempel under tallriken vid måltiden.

Uppdragen ska vara lite annorlunda, som "torka din bordsgranne om munnen då och då", "ta mat från din bordsgrannes tallrik då och då", "avbryt och berätta om din semester ofta", "rapa högt och ljudligt", "säg att det här var det värsta du ätit", "skåla för sommaren ofta" "kommentera en och samma tavla då och då", "sträck dig över bordet efter mat så att det stör" osv. 

Vem är vem.webp

Vem är vem?

Bra lek för fester där alla inte känner varandra så bra, eller där olika kompisgäng möts. Först delas gästerna in i grupper, som får heta 1, 2, 3 osv. Varje grupp får ett antal frågor om en annan grupp som de ska ta reda på under kvällens gång.

 

Tex: vilken skostorlek har Nisse? Vad hade Berit för betyg när hon gick ut nian? Sedan gäller det för grupperna att under kvällen lista ut dessa svar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Julklapp

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:


Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).

svansen på grisen.jpg

Svansen på grisen

Grisar har med jul att göra, så “Svansen på grisen” är definitivt en jullek! Rita en stor, rund julgris på ett papper. Fäst pappret på väggen. Sätt ögonbindel på en deltagare i taget som snurras runt och sedan leds fram till pappret och får rita en knorr på grisen. Den med mest lämpligt placerad knorr vinner!

Pig Stuffie och skor

Samla saker

Varje lag har ett bo. Ledaren säger till exempel “ett pinsamt föremål” eller “en kärleksfull gåva” varpå lagen så snabbt som möjligt ska hämta detta. Det lag som först kommer med saken till sitt bo får ett poäng. Ibland ropas flera saker upp på samma gång för att skapa lite oreda. Samla grejer kan göras på andra sätt också. När alla föremål är samlade ställs de även mot varandra och spelledaren får avgöra vinnaren i varje “gren” beroende på kreativitet. Flest poäng vinner!
Denna lek kan även göras med alla föremål nedskrivna på ett papper som delas ut till lagen. De olika objekten ger olika poäng beroende på svårighetsgrad. Sedan får lagen X antal minuter på sig att hämta dem.

office-christmas-party-ideas-Article-600

Paketleken

Man delar upp sig i par. Alla förses med en kartong, presentpapper, sax, tejp och snöre. Sedan ska paren hålla varandra om midjan med den ena armen. Tillsammans har man då två armar att slå in paket med. Ta tiden. Det par som behövde kortast tid vinner.

skalade jordnötter

Plocka nötter

Lägg ut tio nötter på ett bord. En person lämnar rummet. De som är kvar väljer ut en nöt som de tänker på. Den som lämnat rummet kommer in och ska ta en nöt i taget, tills han eller hon kommer till den utvalda nöten. Nötterna man plockar upp får man behålla. Om det finns nötallergiker på kalaset kan man förstås göra leken med russin eller annat julgott.

Barber Verktyg

Verktygsleken

Detta är en klurig lek där lekledaren måste vara lite hemlig för att det ska funka!

 

Så här går leken till:

 1. Förbered en skylt/ett papper där det står vad tävlingens uppdrag är: ”Försök få fram en så lång, sammanhängande bit som möjligt av en potatis.” Visa inte denna för deltagarna.

 2. Dela upp deltagarna i lag eller låt dem tävla enskilt.

 3. Ta fram en bricka med en mängd olika verktyg. Hammare, såg, kniv, potatisskalare, smörkniv, gaffel, tratt, osv. Ju fler och olika desto bättre.

 4. Be nu deltagarna/lagen att välja två verktyg var för att utföra det hemliga uppdraget.

 5. När alla valt verktyg visar lekledaren skylten/pappret med uppdraget. Nu gäller det att få ut längst bit potatis med hjälp av sina verktyg! Det kan bli hur kul som helst om man exempelvis valt en tratt och en hammare…

Friends sjunger

Låt-leken

I tur och ordning ska alla komma på en låt som ska sjungas så att alla förstår vilken den är. Den enda regeln är att man aldrig får sjunga en låt som förekommit tidigare. Ni kan om ni vill bestämma att man har till exempel tio sekunder på sig att börja sjunga när det är ens tur. Klarar man inte det eller om man råkar sjunga en redan sjungen låt så har man förlorat. Det blir väldigt roligt efter ett tag när fantasin börjar tryta. Då får man ofta höra allt från psalmer och operetter till hårdrockslåtar.

Red Vattenflaska

Pricka vatten

Fyll en vanlig vattenflaska med vatten (modell sportflaska av plast med drickmunstycke). Placera en spann ungefär 2 meter framför en deltagare. 

Deltagaren sätter vattenflaskan mellan sina knän med flaskmynningen riktad mot spannen. Genom att klämma åt flaskan mellan knäna ska deltagaren försöka pricka så mycket vatten som möjligt i spannen. 

Den som lyckas fylla spannen med mest vatten under en förutbestämd tid (1-2 min) vinner.

Deltagarna får ej använda sina händer efter att flaskan är placerad mellan knäna!

Leken går att anpassa på många sätt, som en stafett, samarbetsövning (någon kan hjälpa till att fånga vatten med mindre kärl). Det kan vara tillåtet att fylla på flaskan om det är tom.

Man att lukta vin

Luktmemory

Funkar som ett vanligt memoryspel, den enda skillnaden är att spelet spelas med små behållare innehållandes något som har en särskild doft, exempelvis pepparkakor, kaffe, tvål eller liknande.

 

Spelarna har förbundna ögon och måste komma ihåg var behållarna som matchar den andra behållaren de luktar på finns, utan att kunna se detta. Mycket roligare än vad det kanske låter som!

alfabetet.jpg

En meningsfull lek

Skriv alla alfabetets bokstäver på lappar och lägg upp och nervända på bordet. Varje deltagare, par eller lag får ta fem lappar och ska skapa en mening med ord som börjar på de fem bokstäverna. Får man t.ex. bokstäverna A, Å, R, E, G kan man bilda meningen  “En apa åker grön rymdraket”.

Gillar du dina grannar.webp

Gillar du dina grannar?

Alla sitter på stolar i en ring förutom en person som står i mitten. Hen går fram till någon och frågar “gillar du dina grannar?”. Personen kan då antingen svara “Nej” varpå de som sitter på varsin sida måste byta plats, eller “Ja, men inte de med röda skor” varpå alla med röda skor måste byta plats. Problemet är att då ska den i mitten hitta en plats, men de som sitter får aldrig ha en tom stol till vänster om en utan måste då också flytta på sig. När en person är kvar i mitten är det hens tur att fråga någon.

Nonstop_leken.jpg

Nonstop-leken

Fördelen med Nonstop leken är att man kan vara hur många som helst

 

Så går det till:
1. Lägg upp 15 stycken plastmuggar upp och ner som inte är genomskinliga.

2. Därefter lägger man en nonstopp under varje plastmugg. Man måste ha tre olika färger varav fem stycken av varje färg.

3. Ha tre olika skålar utspridda som står ganska långt ifrån varandra.

 

4. Man ska ha ta tid och öppna en plastmugg i taget och ta den nonstoppen som ligger i och lägga i en av skålarna. Sedan gör man så med alla och färgsorterna.

 

5. Det ska vara fem nonstopp i varje skål och den som kör leken säger stopp när det är fem i varje skål.

julkronan.jpg

Julkrona

På 60 sekunder måste deltagare placera en enda burk som grunden av strukturen, toppa den med en tallrik. På nästa nivå staplar du två burkar på tallriken, följt av en annan tallrik, och så vidare. 

Den som bygger högst vinner.

Pussa kortet 1.jpg

Pussa kortet

Placera gästerna i två rader, helst varannan pojke och varannan flicka. Ge första personen i varje lag ett spelkort, som han med ett litet sug ska få att fastna på sina läppar. Sedan ska kortet förflyttas från munnen på person till person utan att någon rör vid kortet med händerna. den som tappar kortet får då istället en puss... - men då måste laget börja om igen!

 

hålla händer

Klapp och vänd-leken

Man behöver fyra stycken gamla plankor eller skidor. Sedan spikar man fast 3 st band tvärs över varje skida, med lagom avstånd så att tre personer kan stå bakom varandra. Leken går ut på att tre personer ur varje lag trär in fötterna i banden och med gemensamma ansträngningar tar sig en viss sträcka på kortast möjliga tid. Extra kul blir det om man gör banan lite kurvig.

hemligheter

Vem var det?

Ge varje deltagare penna och papper. Be deltagarna skriva ner en eller flera hemligheter eller intressant information om sig själv (något man faktiskt kan tänkas dela med sig) på olika lappar. Det kan vara allt ifrån en upplevelse eller en hemlig talang.

 

Vik ihop lapparna och lägg ner dem i en skål.

Lekledaren drar en lapp och läser den högt. Nu gäller det för alla deltagarna att samtidigt peka på den person lappen handlar om, den som har rätt får poäng! Flest poäng när alla lappar är upplästa vinner.

Gamla Fotbollsskor

Skoleken

En riktigt gammal klassisk jullek! Sitt i en ring på golvet och låt en sko skickas från den ena till den andra, bakom ryggen. En person sitter mitt i ringen.
Läs följande vers under tiden:

Denna skon den ska vandra,
från den ena till den andra,
låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.

På ordet “stå” stannar händerna. Nu gäller det för den som sitter mitt i ringen att gissa var skon finns. Den som har skon får ställa sig mitt i ringen.

Filipin.JPG

Filipin

Det här är en jullek som sträcker sig över hela julen! Hittar man två hasselnötter i samma skal ger man den ena nöten till någon annan och behåller den ena själv. Man kommer överens om ett datum, inte för långt fram i framtiden. Den som denna dag först säger “Filipin” till den andra har vunnit.

Charader.png

Charader x 3

Ett lite mer avancerat charadspel som blir roligare ju längre in i spelet man kommer! Gör så här: Alla skriver åtta lappar var med personer som är kända, sedan läggs lapparna i en skål. Dela sedan in er i lag om två. Första ronden drar en i laget en lapp. Sedan ska man på en minut förklara vem man har på lappen för den andre personen. Man får använda vilka ord som helst utom de som står på lappen. När skålen är tom räknar man ihop hur många lappar man lyckades vinna och sedan läggs alla tillbaka i skålen igen. Andra ronden fungerar på samma sätt men man får bara använda tre ord. Inte mer, då går turen vidare. Sista ronden får man bara visa med charader. Det är väldigt beroendeframkallande och roligt.

Julbord-2018-1.jpg

“Hitta Maten”

Försök hitta maten som gömmer sig bakom namnen nedan. Den här leken passar barn som kan läsa, eller de vuxna som gillar att leka med ord. Vi kan utlova garanterad skrattfaktor när man kommer på rätt maträtt! Skriv de knasiga namnen på små lappar och lägg i en skål. En deltagare tar upp en lapp och läser upp vad som står på den. Deltagaren lägger lappen på bordet så att alla kan se den, sedan är det upp till var och en att bokstavera fram rätt maträtt. Den som tror sig hitta rätt kan sedan säga sitt namn och alla deltagare måste då sluta gissa. Flest rätt vinner.

Nisse Spall (Senapssill)
Ylva Slakt  (Kalvsylta)
Siv Gadrack (Svagdricka)
Görn Grisstyr (Risgrynsgröt)
Tyra Pingpod (Dopp i grytan)
Per Savtelje (Leverpastej)
Signar Prima (Marsipangris)
Vilma Törp (Vörtlimpa)
Lasse Dartböld (Rödbetssallad)
Lisa Lataram (Ris a la Malta)
Ulf Stik (Lutfisk)
Lina Sjukk (Julskinka)
Lasse Pryt (Pressylta)
Tor Siback (Ostbricka)
Sten Frans Sosolej (Janssons frestelse)
Ulla K Brött (Köttbullar)

Packa pappas kappsäck.jpg

Packa pappas kappsäck

En person går ut och de andra bestämmer sig för en viss person. Var och en packar ner en sak i kappsäcken, något som utmärker den utvalda personen. Det kan vara så olika saker som balettskor, keps, snus. Den som gick ut kommer in och frågar vad var och en har packat ner, och med hjälp av svaren ska han lista ut vem personen är.

Marshmallow-Challenge.jpg

Marshmallow Challenge

Gruppen delades in i team om 4. Varje grupp fick 20 spagetti, 1 m tejp, 1 m snöre och 1 marshmallow. Uppgiften var sedan att på 18 minuter bygga det högsta fristående tornet med hela marshmallowen på toppen.

Marshmallow challenge är något som testats runt om i världen, med olika åldrar och med olika yrkesgrupper. En av grupperna som klarat tornbyggandet bäst är barn i förskolan. En annan grupp som presterat på topp är, av naturliga anledningar, arkitekter. Högsta tornet som ännu byggts är 90 cm. Jobbet handlar mycket om samarbete, innovation och kreativitet

Hund i en låda

Plocka upp lådan med tänderna

Ta ett stort cornflakes-paket (eller en liknande låda). Ta bort locket upptill. Ställ lådan mitt i rummet och be gästerna lyfta upp den – med tänderna. Bara fötterna får röra vid marken, man får inte använda något stöd. När första omgången är över river man av en decimeter av kartongen och låter alla försöka igen. Så fortsätter man tills lådan är jättelåg, och bara den smidigaste på partyt återstår. Den personen har vunnit leken.

pappersflygplan.jpg

Flygtävling

Deltagarna delas in i par, varje par får ett vanligt A4 papper och ska vika ett pappersflygplan utav det. 
Men för att göra det lite svårare ska varje deltagare först välja en av sina händer som ska vara aktiv i samarbetet med flygplansvikandet. Den andra handen får inte användas utan ska hållas bakom ryggen under hela samarbetet. 
Båda i paret får välja sin bästa hand.

När alla par har ett flygplan klart är det dags att se vilket pars flygplan som flyger längst.
Varje deltagare i får i turordning tre försök på sig att från en utkastplats kasta sitt plan och där det landar efter den längsta flygturen läggs en markering ut. 

Det par vars flygplan som flugit längst från utkastplatsen vinner!

bottom of page